500+ na drugię dziecko

Witam. Ja razem z partnerem mamy wspólne dziecko (4 lata). Partner jest po rozwodzie i ma dziecko (10 lat) z byłą żoną. Wyrokiem sądu są przysądzone alimenty mojemu partnerowi i jest też w wyroku napisane że dziecko zamieszkuje z matką. Była żona dostaje 500+ na syna z byłego małżeństwa i na córkę z nowego związku. Moje pytanie jest takie czy mojemu partnerowi przysługuje 500+ na nasze wspólne dziecko? Nie chce on dostać pieniędzy na starszego (czyli pierwsze dziecko) tylko na drugie (nasze wspólne).

Praktykant Dodał pytanie w 16 stycznia 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Tylko jesli spełnicie kryterium 800zl na osobę w rodzinie. Nie możecie uwzglednic dziecka z poprzedniego związku partnera, ponieważ mieszka z matka.

Profesor Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Nie spełniamy tego kryterium. To znaczy że syn z poprzedniego związku nie jest rodziną w myśli prawa Polskiego? Ale też jest na utrzymaniu ojca ponieważ on płaci alimenty. To jakiś absurd! W takim razie jeżeli była żona bierze  świadczenie na syna to czy możemy wystąpić o podzielenie tej kwoty na oboje rodziców?

Praktykant Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz

Nie możecie bo nie ma ustanowionej opieki naprzemiennej. Alimenty które płaci partner, obniżają wasz dochód. Tak skonstruowana jest ustawa.

Profesor Odpowiedział w 16 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania