500 + na drugie dziecko
Witam,
Złożyłam wniosek w sierpniu o 500+ na dwoje dzieci. Otrzymałam wezwanie o dostarczenie zasądzonych alimentów na pierwsze dziecko. Jednak na pierwsze dziecko alimenty otrzymuję dobrowolnie, w przypadku drugiego w akcie urodzenia ojciec dziecka jest nieznany. W czasie pierwszej wizyty w MOPSie uzyskałam odpowiedź że 500+ zostanie przyznane tylko na drugie dzieckoi tylko muszę spełnić próg dochodowy. Gdy wróciłam z zaświadczeniem o dochodach i aktualnym zupełnym aktem urodzenia, inna już Pani nawet nie zerknęła na dokumenty twierdząc że nawet na drugie dziecko nie dostane 500+ ponieważ na pierwsze nie mam zasądzonych alimentów. Dlaczego dwa różne zdania Pań w urzędzie?
Podręcznik dla samorządów – przyznawanie świadczeń wychowawczych na okres 2017/2018Podręcznik dla samorządów – przyznawanie świadczeń wychowawczych na okres 2017/2018, str. 26, przykład 22 mówi co innego
“Przykład 22: Rodzina 4 osobowa: matka dzieci (stan cywilny: panna) i troje dzieci w wieku 7, 10 i 12 lat – matka dzieci nie wychowuje żadnego z dzieci wspólnie z jego ojcem Matka dziecka składa wniosek o świadczenie wychowawcze w sierpniu 2017 r. na okres rozpoczynający się 1 października 2017 r. Do wniosku dołącza odpis tytułu wykonawczego poświadczającego zasądzenie alimentów na dziecko 12-letnie oraz dziecko 10 – letnie. Na dziecko 7 – letnie nie ma natomiast zasądzonych alimentów. W tym przypadku, świadczenie wychowawcze po spełnieniu wszystkich warunków ustawowych (w szczególności kryterium dochodowego na pierwsze dziecko), będzie przysługiwać tylko na dziecko 12-letnie oraz na dziecko 10-letnie. ”
Bardzo proszę o odpowiedź i dziekuję
Witam. Zmieniły się przepisy i jeśli wychowuje pani dziecki samotnie a ojciec dziecka żyje warto postarać się o wyrok zasądzający alimenty, jest to dokument wymagany, inaczej nie dostanie pani 500 plus. Jeśli ojciec drugiego jest nieznany to pisze to pani w oświadczeniu. Na drugie dziecko (i następne) nie ma kryterium dochodowego. Jeśli się chce 500 plus na pierwsze dziecko nie można przekroczyć kryterium 800 zł / os w przypadku zdrowego dziecka i 1200/os w przypadku dziecka z orzeczeniem o niepełnosprawności. Wydaje mi się, zę powinna pani dostać na drugie dziecko skoro ojciec jest nieznany.
Pozdrawiam
Tak rozumiem że na pierwsze dziecko nie otrzymam świadczenia ponieważ nie mam zasądzonych alimentów( przelewane są dobrowolnie od kilku lat więc do teraz nie był mi potrzebny wyrok sądowy). Jednak chciałabym otrzymać świadczenie na drugie dziecko które na daną chwile nie zostało uznane przez ojca (sprawa w sądzie o ustalenie ojcostwa i alimenty trwa już ponad rok). Zdania Pań w urzędzie są różne, za pierwszym razem nie stanowił problemu brak alimentów na pierwsze stwierdzono że na drugie dostanę, po doniesieniu dokumentów już zdanie innego pracownika było iż nawet na drugie nie bależy sie 500+. I nie wiem gdzie sie teraz udać z odwołaniem. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Moim zdaniem należy się pani na drugie dziecko bo ojciec na ten moment jest nieznany. Jeśli coś się zmieni (będzie wyrok) to wtedy się to zgłasza i .. w sumie nic się nie powinno zmienić bo byłby wyrok. Czy dostała już pani decyzje odmowną? Jęśli tak to tam jest napisane dlaczego odmówili i gdzie sie można odwołać.
A jeśli alimenty dostaje pani dobrowolnie to być może wystarczyłoby oświadczenie, zę tak jest, bez wyroku sądu. .. Może warto zadzwonić do innego mopsu i zobaczyć co tam powiedzą?
Kleo proszę nie wprowadzać w błąd! Przy alimentach nie przejdą żadne oświadczenia. Ustawa wyraźnie określa że musi być albo wyrok sądu albo ugoda notarialna z klauzulą wykonalności. I to powiedzą w każdym mopsie!
Nie dostałam decyzji odmownej, poproszono mnie podczas wizyty w urzedzie o doniesienie dokumemtów tj. aktualnego zupełnego aktu urodzenia drugiego dziecka, zaświadczenia z pracy o zarobkach, w celu sprostowania wniosku i ubiegania sie o 500+ na drugie dziecko. Gdy wróciłam z dokumentami po kilku dniach w okienku była już inna Pani która stwierdziła że nie należy się 500 + nawet na drugie dziecko które ma w akcie urodzenia na dzień dzisiejszy “ojciec nieznany” ponieważ na drugie dziecko nie mam ustalonych sądownych alimentów. Wniosek pozostaje bez uzupelnienia i tyle. Jednak znalazłam podobny przykład do swojego na stronie MOPSu i z niego wynika że pierwsza Pani w urzedzie może miała rację i na drugie dziecko dostanę 500+. Bardzo dziękuję za odpowiedzi