500+ na jedno dziecko czy na 2
Witam
Jedno dziecko mam z pierwszego małżeństwa , jestem rozwódką , drugie dziecko mam z partnerem ( nie jesteśmy w związku małżeńskim ) . Otrzymuję alimenty na 1 córkę , w 2014 roku miałam większy dochód który przekracza o 30 zł , teraz moja sytuacja się pogorszyła pracuję na pół etatu . Czy mogę starać się o 500 zł na 1 córkę . Czy muszę uwzględniać dochody partnera , jeżeli utrzymuje tylko 2 córkę na którą i tak otrzymam 500 zł ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Uwzględnienie partnera jest wyłącznie kwestią Pani uczciwości i oświadczenia, że jest Pani samotna. Dochód do świadczenia nie liczy się tak po prostu biorąc PITa za 2014 i dzieląc przez liczbę osób w rodzinie, więc skoro Pani twierdzi, że dochód przekracza o 30 zł to jest nadzieja, że źle to sobie Pani policzyła ;-). Liczymy sytuację na dziś, więc utrata pracy będzie brana pod uwagę.
Czy muszę wziąć zaświadczenie od obecnego pracodawcy ?
Jeśli od 2014 roku zmieniała Pani pracę to świadectwo pracy od poprzedniego pracodawcy i zaświadczenie o zarobkach za miesiąc następujący po miesiącu rozpoczęcia pracy, np. zaczyna Pani luty 2015, zaświadczenie za marzec 2015. Na zaświadczeniu ma być brutto, netto, od kiedy praca (jeśli na zaświadczeniu brak terminu rozpoczęcia pracy to dodatkowo Umowę o pracę).
Dziękuję ślicznie 😉