500+ na jedno dziecko
Witam serdecznie. 8 maja kończy mi się zasiłek macierzyński i w związku z tym chciałabym wiedzieć czy należałby się nam 500+ na jedno dziecko, które mamy. Jeżeli nie bede mieć macierzyńskiego to będziemy musieli żyć tylko z wypłaty męża w wysokości 1840 netto . Wiem, że we wniosku biorą pod uwagę dochody z 2014 roku, a czy to, że dopiero od sierpnia 2014 jestesmy małżeństwem ma jakieś znaczenie? i czy to, że mąż już ma inną pracę i zarabia o wiele mniej niż w 2014 roku też ma znaczenie? wtedy pracował zagranicą i zarabiał duzo. proszę o porady
Rokiem bazowy jest 2014 ale brane są pod uwagę wszelkie zmiany jakie nastąpiły w 2015 i 2016 roku.
Pani mąż zmienił pracę- będzie potrzebne świadectwo pracy aby utracić dochód z 2014r, nowa umowa i zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie netto za drugi przepracowany miesiąc
U Pani jeśli była utrata pracy to też świadectwo pracy. Jeśli macierzyński jest z ZUSu to zaświadczenie o okresie i kwocie pobieranego macierzyńskiego (składając przed 8 maja macierzyński będzie wliczany do dochodu, składając po 8 maja będzie to już dochód utracony).
Czyli jest szansa 🙂 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Bardzo proszę o pomoc! Miałam dołączyć do wniosku o 500+ zaświadczenie z nowej pracy męża o dochodzie netto za drugi przepracowany miesiąc, ale niestety tak się składa, że akurat w tym miesiącu mąż miał sporą wypłatę, gdyż otrzymał zwrot za paliwo, gdyż jeździł własnym autem do lekarza medycyny pracy, na badania oraz szkolenia w związku z podjęta pracą, a zakład pracy wpisał to jako nagroda i przez to wynagrodzenie akurat za ten miesiąc znacznie przekracza dochód brany pod uwagę. Pani urzędniczka stwierdziła, że raczej wniosek zostanie odrzucony 🙁 Mam pytanie czy zamiast zaświadczenia o dochodzie netto za drugi przepracowany miesiąc może być jakiś inny dokument, zaświadczenie za jakiś inny okres czy umowa o pracę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.