500 + na pierwsze dziecko

Witam. Mam pytanie odnosnie swiadczeniu 500 plus..Złożyłam wniosek na dwoje dzieci i na pierwsze dostałam odmowe przekroczony dochod.. a moja sytuacja jest nastepujaca. Mąż od stycznia 2015 przebywa w zakładzie karnym, tam tez pracuje w roku ubiegłym w sumie przepracował 5 miesiecy..przy wyliczaniu dochodu na osobe nie był uwzgledniony jako członek rodziny, natomias został wziety jego dochod z 2014 jak i rowniez miesieczne wynagrodzenie z grudnia 2015 i doliczone do mojego miesiecznego dochodu. Czy mąż tez powinien byc wliczony jako członek rodziny skoro wziety został jego dochod,czy nie??Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 6 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Przeciez to Pani mąż więc oczywiste,ze jego dochod zostaje wliczony. Proszę napisać  dokładnie czy maz dalej  pracuje i od kiedy zawarta jest jego umowa o prace? wysokość wynagrodzenia męża,Pani,liczba członków w rodzinie…

Specjalista Odpowiedział w 6 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Mąż nie umowy gdyz zakład karny wysyła go do pracy wowczas jak ona jest.Mąz przepracował najpierw marzec kwiecien maj, potem była przerwa i od listopada pracuje do teraz. jego wynagrodzenie jest w wysokosci 546 zł tylke dostaje miesiecznie od listopada, moje  wynosi 1970 netto i cała rodzina liczy cztery osoby.

Praktykant Odpowiedział w 6 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

A podawała go Pani jako członka rodziny we wniosku?

“przy wyliczaniu dochodu na osobe nie był uwzgledniony jako członek rodziny” przez kogo nie był uwzględniany i kto wyliczał?  Pani sobie w domu na kartce czy urzędnik? Ta informacja przeczy tej w kolejnym zdaniu. Nie był uwzgledniony był przy wyliczaniu dochodu ale wzieli jego dochód?

Profesor Odpowiedział w 6 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Złożyłam wnoiosek na dwoje dzieci. I urzednik ktory sie tym zjmował, wziął pod uwage  męża  dochód z grudnia 2015 i moje zarobki z 2014 roku z moich wyszla srednia miesieczna 1970zł netto plus meza 546 zł za grudzien  i całośc podzielił na 3 osoby w rodzinie. Urzednik stwierdził ze mąż przebywa w zakładie karnym  i nie jest liczony jako członek rodziny natomiast sa brane jego dochody. takie dostałam dzis wyjasnienie jak poszłam po dokładne informacje wyjasniajace.

Praktykant Odpowiedział w 6 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Urzędnik coś plecie bzdury. Nie mozna uwzględniać dochodów osoby która nie jest członkiem rodziny.

Profesor Odpowiedział w 7 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

A pieniądze za jego prace do kogo trafiają? To moze być najważniejsza informacja. Bo jesli do pani a on nie ma do nich dostępu to w praktyce pani dochód sie zwiększa i nie ubywa na utrzymanie męża. Jest tak jakby wpływ od niego (dlatego uwzględniają dochód) ale nie ma wydatków wiec wykluczają go z rodziny bo nie utrzymujecie go (przebywa w zakładzie karnym i jego utrzymanie przejęło państwo).

Profesor Odpowiedział w 7 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Witam dziekuje za odpowiedzi.Pieniądze za wynagrodzenie meża trafiaja bezposrednio do niego ja z tej kwoty nie dostaje przysłowiowej złotówki,gdzy mąz nie ma mozliwosci wysłania czy przekazania tej kwoty dla mnie,,Mąż pisze odwołanie od tej decyzji.

Praktykant Odpowiedział w 8 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania