500 + na pierwsze dziecko
Witam. Mam pytanie odnosnie swiadczeniu 500 plus..Złożyłam wniosek na dwoje dzieci i na pierwsze dostałam odmowe przekroczony dochod.. a moja sytuacja jest nastepujaca. Mąż od stycznia 2015 przebywa w zakładzie karnym, tam tez pracuje w roku ubiegłym w sumie przepracował 5 miesiecy..przy wyliczaniu dochodu na osobe nie był uwzgledniony jako członek rodziny, natomias został wziety jego dochod z 2014 jak i rowniez miesieczne wynagrodzenie z grudnia 2015 i doliczone do mojego miesiecznego dochodu. Czy mąż tez powinien byc wliczony jako członek rodziny skoro wziety został jego dochod,czy nie??Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Przeciez to Pani mąż więc oczywiste,ze jego dochod zostaje wliczony. Proszę napisać dokładnie czy maz dalej pracuje i od kiedy zawarta jest jego umowa o prace? wysokość wynagrodzenia męża,Pani,liczba członków w rodzinie…
Mąż nie umowy gdyz zakład karny wysyła go do pracy wowczas jak ona jest.Mąz przepracował najpierw marzec kwiecien maj, potem była przerwa i od listopada pracuje do teraz. jego wynagrodzenie jest w wysokosci 546 zł tylke dostaje miesiecznie od listopada, moje wynosi 1970 netto i cała rodzina liczy cztery osoby.
A podawała go Pani jako członka rodziny we wniosku?
“przy wyliczaniu dochodu na osobe nie był uwzgledniony jako członek rodziny” przez kogo nie był uwzględniany i kto wyliczał? Pani sobie w domu na kartce czy urzędnik? Ta informacja przeczy tej w kolejnym zdaniu. Nie był uwzgledniony był przy wyliczaniu dochodu ale wzieli jego dochód?
Złożyłam wnoiosek na dwoje dzieci. I urzednik ktory sie tym zjmował, wziął pod uwage męża dochód z grudnia 2015 i moje zarobki z 2014 roku z moich wyszla srednia miesieczna 1970zł netto plus meza 546 zł za grudzien i całośc podzielił na 3 osoby w rodzinie. Urzednik stwierdził ze mąż przebywa w zakładie karnym i nie jest liczony jako członek rodziny natomiast sa brane jego dochody. takie dostałam dzis wyjasnienie jak poszłam po dokładne informacje wyjasniajace.
Urzędnik coś plecie bzdury. Nie mozna uwzględniać dochodów osoby która nie jest członkiem rodziny.
A pieniądze za jego prace do kogo trafiają? To moze być najważniejsza informacja. Bo jesli do pani a on nie ma do nich dostępu to w praktyce pani dochód sie zwiększa i nie ubywa na utrzymanie męża. Jest tak jakby wpływ od niego (dlatego uwzględniają dochód) ale nie ma wydatków wiec wykluczają go z rodziny bo nie utrzymujecie go (przebywa w zakładzie karnym i jego utrzymanie przejęło państwo).
Witam dziekuje za odpowiedzi.Pieniądze za wynagrodzenie meża trafiaja bezposrednio do niego ja z tej kwoty nie dostaje przysłowiowej złotówki,gdzy mąz nie ma mozliwosci wysłania czy przekazania tej kwoty dla mnie,,Mąż pisze odwołanie od tej decyzji.