500+ na pierwsze dziecko a alimenty
Witam, po rozstaniu z moim partnerem ustaliliśmy dobrowolne alimenty na syna w wysokości 700zł bez orzeczenia sądowego ani aktu notarialnego. Ja obecnie nie pracuje i jestem zarejestrowana w UP. I tu nasuwa się pytanie czy w tej sytuacji muszę zakładać sprawę w sądzie o alimenty by otrzymać 500+ czy wystarczy jakieś oświadczenie? Czy w tej sytuacji należa mi się te pieniądze i jeżeli tak to jakie dokumenty muszę złożyć? Pytam tu ponieważ w naszym MOPSIE panie nic nie wiedzą….
Mam właśnie to samo pytanie co w przypadku gdy były partner płaci mi alimenty dobrowolnie nie przez sąd
ja niedawno znalazłam stronę na której sa wreszcie aktualne informacje
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/pytania-i-odpowiedzi/
i z nich wynika:
“Aby osoba samotnie wychowująca dziecko spełniła powyższy warunek nie musi występować do sądu z pozwem o alimenty. Wystarczające będzie także uzyskanie i przedstawienie tytułu wykonawczego ustalającego alimenty zatwierdzonego przez sąd, którym to tytułem będzie np. ugoda zawarta przed mediatorem, protokół z posiedzenia sądu zatwierdzającego ugodę zawartą przed sądem, a nawet umowa zawarta w formie aktu notarialnego, której sąd nadał klauzulę wykonalności.
Jeśli osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego, nie dołączy do wniosku tytułu wykonawczego, gminny organ właściwy przyjmie wniosek i, w zakresie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznaczy termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego.
Jeśli rodzic dostarczy tytuł wykonawczy w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze będzie przysługiwało od miesiąca złożenia wniosku, o ile spełnione będą pozostałe warunki uprawniające do świadczenia. Natomiast niezastosowanie się do wezwania gminnego organu właściwego będzie skutkowało pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.”
Z tego wynika, że umowa alimentacyjna zawarta u notariusza może posłużyć jako podstawa do przyznania prawa zasiłku 500+. No dobrze…. A jakie dokumenty należy złożyć w tym przypadku oprócz umowy alimentacyjnej, bo Panie z MOPSu każą mi przynosić wszystkie świadectwa pracy od 2014r aż do teraz a nie ukrywam jest to trochę kłopotliwe…. Problem w tym, że od 2014r miałam z siedem różnych prac, wynikało to z tego, że byłam świeżo po ukończeniu szkoły i szukałam swojego miejsca :-/ i teraz pytanie czy rzeczywiście jest tak, że z wszystkich prac od 2014r muszę się rozliczyć z MOPSem?