500+ na pierwsze dziecko a zasiłek macierzyński

Witam, mamy z mężem dwójkę dzieci – jedno urodzone w 2009 roku, a drugie urodzone w czerwcu 2016 roku. Łączny dochód mój i męża za 2014 rok wyniósł 56600zł, ale od czerwca 2016 roku jestem na urlopie macierzyńskim i dochód netto naszej rodziny na miesiąc wynosi ok. 2700zł (każde z nas otrzymuje po ok. 1350zł), czyli w przeliczeniu na osobę to ok. 675zł netto. Nadmieniam, że dochód mojego męża to niezmiennie najniższa krajowa. W miejscu gdzie składaliśmy wniosek o 500+ urzędniczka poinformowała nas, że pomimo faktu, że obecnie dochód netto naszej rodziny nie przekracza 800zł na osobę, to zasiłek 500zł na pierwsze dziecko nie należy nam się, ponieważ mój dochód nie jest zmniejszony na stałe, a jedynie na okres zasiłku macierzyńskiego, czyli na rok. Czy to prawda? Nadmieniam, że po urlopie macierzyńskim przejdę na urlop wychowawczy (czyli bezpłatny) na co najmniej rok, bo nie mam żadnej gwarancji, że będę miała zapewniony powrót do pracy. Czy wtedy również zasiłek 500+ na pierwsze dziecko nie będzie nam przysługiwał? Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 11 stycznia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Urzędniczka miala rację. Jeśli zdecyduje się Pani na urlop wychowawczy będzie można złożyć wniosek  – dochód zostanie potraktowany jako utracony.

Konsultant Odpowiedział w 13 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania