500 plus, a drugie dziecko
Witam. Posiadam dwójkę dzieci. Jedno z nich mieszka z matką dziecka, drugie natomiast mieszka ze mną. Wiem, że nie należy mi się pełna kwota na drugie, a na pierwsze przekraczam dochód, ale słyszałem, że jeśli spiszę się oświadczenie z matką dziecka, że dziecko przebywa połowę miesiąca u każdego z rodziców to 500 złotych dzielone jest na 2 i połowę otrzymuję matka, a połowę ojciec. Czy to prawda?
czy są państwo po rozwodziei czy opieka naprzemienna jest ustanowiona sądownie?
Jesli tak to dokument z sadu i świadczenie bedzie podzielone
Jezeli nie ma sądowego ustalenia tylko” dogadanie”to pieniadze uzyska ten zrodziców który pierwszy złozy wniosek.
Natomiast jeśli oboje rodzice złożą wniosek ( na to samo dziecko), gmina ustali, kto sprawuje opiekę.
Zazwyczaj za pomocą wywiadu środowiskowego.
Oczywiscie jesli jest zgoda rodziców i ich oświadczenie to może tylko pomóc
To jest tak. Pierwsze dziecko mam z nieformalnego zwiazku. Na to dziecko Sadownie mam przydzielony co drugi weekend, ale praktycznie wyglada to tak ze dziecko przebywa u mnie co drugi tydzien. Drugie dziecko mam z formalnego związku. Ogolem mam dwojke dzieci. Czy wiec jesli chcialbym uzyskac pieniazki na drugie to rozumiem ze skladajac wniosek bedzie brany pod uwage tylko wyrok Sadu? Czy nie mozna np dolaczyc oswiadczenie napisane przez matke pierwszego w ktorym napisala by ze pomimo wyroku dziecko przebywa polowe miesiaca zarowno u mnie jak i u niej? W takim przypadku wystarczy, ze ja zloze wniosek i pieniadze dzielone sa pol na pol?
Jeżeli nie jest ustanowiona sądownie opieka naprzemienna oraz dziecko nie mieszka z Panem ( to że przebywa to inna sprawa, rozumiem ze miejsce zamieszkania dziecka jest przy matce)to wg przepisów nie mozna go zaliczyć do składu Pana rodziny
Wniosek zawsze można złożyć próbując z oświadczeniem ale nie sądze żeby urzednikom to wystarczyło.
Oni kierują się ustawa a tam jet konkretnie zaznaczone kogo zaliczamy do członków rodziny i na jakiej podstawie