500 plus a sprzedaż nieruchomości

Dzień dobry

W 2016 r. uzyskałam dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości który został rozliczony w PIT 39 jako dochód nieopodatkowany przeznaczony na cele mieszkaniowe (posiadam zaświadczenie z US mówiące ze został wykazany dochód z PIT 39 zwolniony na podstawie art. 21 ust 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym),  dochód przeznaczam na cele mieszkaniowe – budowę domu. Zgodnie z ustawą podatkową mam 2 lata od końca roku w którym sprzedałam nieruchomość na wydatkowanie pieniędzy – jest to budowa nowego domu i co logicznie za tym idzie wydatki są ponoszone etapowo. Mam wydać  te pieniądze do końca 2018r.  i wtedy dopiero będzie kontrola faktur. Dla US dochód jest nieopodatkowany. Wynika to jasno z PIT-a 39 i z ww zaświadczenia.

Pomimo tego GOPS wliczył mi pieniądze ze sprzedaży do dochodów za 2016r. Odwołałam się do SKO, sprawa została cofnięta do ponownego rozpatrzenia. Niestety  GOPS dalej twierdzi, że dochód się wlicza bo powinnam wydać pieniądze w tym samym roku w którym sprzedałam nieruchomość czyli w 2016.  Co pozostaje? Ponowne odwołanie do SKO i ewentualnie sądu?

Praktykant Dodał pytanie w 17 stycznia 2018 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania