500 plus po rozwodzie a faktyczna opieka nad dzieckiem
Prosze o opinię.
Złożyłem wniosek w zamojskim MOPS o świadczenie wychowawcze. Jestem w nowym związku małżeńskim w którym, mamy
– jedno wspólne dziecko (najmłodsze)
– żona ma dziecko z poprzedniego małżeństwa (przyznane alimenty),
– mieszamy też z moim dzieckiem z pierwszego małżeństwa – sąd określił, że dziecko ma mieszkać z żoną ale mieszka ze mną i jest to nasze wspólne pozasądowne ustalenie (żony, dziecka i moje)
W związku z tym, że według ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci kryterium przyznania świadczenia jest sprawowanie faktycznej opieki nad dzieckiem wspólnie z moją byłą żoną udaliśmy się do MOPS i złożyliśmy oświadczenie, że córka mieszka ze mną i że ja ponoszę wydatki związane z jej wychowaniem. Dodam że była żona też składała wniosek na dzieci ze swojego obecnego małżeństwa ale nie uwzględniła w nim naszej córki ponieważ zgadza się z tym że ja faktycznie sprawuję nad nią opiekę.
Tymczasem kierownik MOPS wydał decyzje w której nie uwzględnia mojej córki z pierwszego małżeństwa w składzie mojej obecnej rodziny i świadczenie przyznał tylko na jedno dziecko zamiast dwóch.
Proszę o opinię czy urzędnik miał prawo wydać taką decyzję i co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
W pouczeniu jest informacja, że mogę odwołać się w ciągu 14 dni do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Jakie są szanse na korzystną decyzję w takim kolegium?
Co się dzieje jeśli kolegium podejmie decyzję po końcu czerwca – czy przepada świadczenie za IV, V, VI ?
Proszę o pomoc.
Miał prawo wydać taka decyzje bo kierował sie dowodem ktory według niego był bardziej wiarygodny czyli wyrokiem sadu. Uregulujcie z była żona kwestie zamieszkania córki oficjalnie (sad) i złóż ponownie wniosek. Ale wyrównania juz nie dostaniesz. Możesz próbować sie odwoływać ale obstawiam ze decyzja nie zostanie zmieniona, choć mogę sie mylić.