500+ po rozwodzie opieka bez ograniczeń
Przed rozwodem pobierałem 500+ tylko na drugie dziecko.
Po rozwodzie mieszkamy z byłą żoną oddzielnie. Nie mamy żadnych ograniczeń opieki nad dziećmi (opieka naprzemienna). Dzieci w tygodniu nauki mieszkają ze mną, na weekendach u matki. Moje dochody nadal nie pozwalają mi pobierać 500+ na pierwsze dziecko. Natomiast była żona, ma bardzo małe dochody. Czy jest możliwe, żebym ja wycofał się z pobierania zasiłku, a teraz ona złożyła wniosek o 500+ do dochodów wliczając siebie i dzieci. Wówczas ona mogłaby otrzymać zasiłek na dwoje dzieci. Jak to wygląda w praktyce?
Tak , jak Pan pisze, żona ma pełne prawa do dzieci ,więc jaki problem ,niech złoży wniosek i dzieci będą mieć pieniądze .
Obawiam się problemu ze strony urzędników. Czy mogą oni żądać wglądu do wyroku rozwodowego? W wyroku jest zapisane, że owszem, oboje z żoną mamy nieograniczone prawo opieki nad dziećmi, tylko jednocześnie dzieci mają mieszkać ze mną, a matka ma prawo zabierania ich do siebie na weekendy i w wakacje. Czy urzędnik nie będzie miał zastrzeżeń, że skoro dzieci mają mieszkać ze mną, to ja powinienem składać wniosek o 500+, a nie żona?