500+ pół roku na decyzje?
Witam serdecznie, w czerwcu składałam wniosek w mojej gminie o 500+ na pierwsze dziecko….wszystkie dochody przedstawiłam i pani w gminie poinformowała mnie, że oni te wnioski wysyłają do Katowić a tam mają czas pół roku na rozpatrzenie decyzji… Orientuje sie ktoś czy to zgodne z prawem? Skoro wszedzie pisze, ze czas rozpatrywania wniosków to 3 miesiące… Panie w gminie mówią, że one nie udzielają żadnych informacji żeby dzwonić do Katowic…a gdy tam dzwonie to nikt nie odbiera, albo linia zamknięta… Najgorsze jest to, że w chwili obecnej 500+ juz na 100 procent mi sie nalezy gdyz mam utrate dochodów, ale nie moge składać odwołania ani nowego wniosku dopóki nie przyjde do nich z decyzją z Katowić …po prostu bledne koło
Czy przypadkiem Pani lub partner nie pracuje za granica? Tylko w tym przypadku wydanie decyzji moze sie przeciągać.
Tak jak napisała Katarzyna 1985.
Na udzielanie odpowiedzi mają 3 miesiące.
3 miesiące mieli na podjęcie decyzji do wniosków złożonych od kwietnia do końca czerwca. Potem miesiąc. Ale jeśli jeden z partnerów pracuje za granicą ten czas jest uzależniony od odpowiedzi Państwa w którym wnioskodawca lub jego partner/partnerka pracują. Następuje wymiana dokumentów i informacji co do pobieranych świadczeń.
Nowa35 proszę nie wprowadzać w błąd.
Ja złożyłam w kwietniu.w lipcu sie wybralam do Katowic bo ciagle im cos nie pasowalo a później regularnie dzwonilam i tak od pazdziernika mam decyzje.Zycze wytrwalosci
Dziękuje serdecznie, tak własnie mąz pracowal 4 miesiące za granicą wiec czekam cierpliwie 🙂