500 + w 2017 a dochód utracony w 2014,2015,2016,
Witam. W marcu 2017 będę rodzić. Chciałam zapytać jaki dochód będzie bbrany w moim przypadku do naliczenia 500+ jeśli :
W 2014 roku pracowałam na umowę o pracę, która skończyła się 30.04.2015 -świadectwo pracy
W 2015 roku miałam 6-miesięczny staż z urzędu pracy od czerwca do listopada
Pół miesiąca W maju otrzymywałam zasiłek dla bezrobotnych-potem od razu staż
W grudniu miałam po stażu zlecenie-1 miesiąc.
2016 rok :
Styczeń-umowa zlecenie 1 miesiąc
Od lutego-bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych
Kwiecień-lipiec-staż 3 miesiące z urzędu pracy
lipiec-grudzień-umowa o pracę, przedłużona do dnia porodu czyli do marca 2017.
Czy wszystkie z tych dochodów będą uznane za utracony a co policzą jako dochód ?
Mój Partner sytuację ma taką
2014-rejestracją w urzędzie pracy,
Od września-grudnia-praca w Niemczech na kontrakcie
2015 rok-
praca w Niemczech od lutego do marca-3 tygodnie, potem rejestracja w pup
Od listopada 2015 umowa o pracę do teraz.
Proszę o wyjaśnienie jakie dochody będą brane pod uwagę w sytuacji mojej od 2014 roku i mojego partnera, i jakie dokumenty i zaświadczenia są Nam potrzebne Do ustalenia dochodów żeby móc składać wniosek na świadczenie 500+.
U partnera sprawa jest jasna – dochód za drugi miesiąc pracy z trwającej umowy, czyli za grudzień 2015 r.
U Pani będzie to również dochód za drugi miesiąc pracy trwającej obecnie umowy. Ale już w kwietniu, jeżeli otrzyma Pani świadectwo pracy, to Pani dochód zostanie utracony, natomiast najprawdopodobniej w maju zostanie doliczony zasiłek macierzyński z ZUSu jako dochód uzyskany.
Pozdrawiam
Witam! dziękuję za odpowiedź. Mam dalsze zapytanie- urodzę w marcu i świadectwo pracy otrzymam końcem marca albo na początku kwietnia. do MOPSu mam dołączyć wszystkie umowy i świadectwa pracy świadczące o tym, że te dochody są utracone? i w takim razie mam zgłosić dochód z marca 2017-którym będzie zasiłek chorobowy wypłacony przez ZUS za miesiąc luty, czy w kwietniu mam złożyć dokumenty, z zasiłkiem chorobowym za okres marzec włącznie ze świadectwem pracy i będzie to traktowane jak dochód utracony? Partner za pracę 3 tyg w Niemczech będzie miał potraktowane wynagrodzenie jako dochód utracony, więc do dochodu aby starać się o 500 plus będzie brane pod uwagę wynagrodzenie za listopad 2015 i grudzień 2015? a jeśli wynagrodzenie za grudzień otrzymał dopiero w styczniu 2016 to co w związku z tym?
Jeszcze jedno- napisała Pani ,że w przypadku partnera liczony będzie dochód za drugi miesiąc pracy, czyli za grudzień 2015, czyli chodzi o dochód z miesiąca listopada wypłacony w grudniu? czy wynagrodzenie z grudnia? (a jeśli zostało wypłacone w styczniu)? Dziękuję za kolejne odpowiedzi i pomoc.
“U Pani będzie to również dochód za drugi miesiąc pracy trwającej obecnie umowy. Ale już w kwietniu, jeżeli otrzyma Pani świadectwo pracy, to Pani dochód zostanie utracony, natomiast najprawdopodobniej w maju zostanie doliczony zasiłek macierzyński z ZUSu jako dochód uzyskany.” zaczęłam pracę na umowę o pracę 18 lipca 2016-2ynagrodzenie za ten okres dostałam w sierpniu 2016. w sierpniu byłam w szpitalu i pobyt ten wiązał się z tym, że nie należało mi się za pobyt w szpitalu wynagrodzenie chorobowe i końcem sierpnia dostałam wynagrodzenie za cały sierpień bez wypłacenia chorobowego (czas wyczekiwania był krótszy, gdyż dopiero po miesiącu od zatrudnienia przysługiwałby mi zasiłek chorobowy).
z jakiego miesiąca pracy będzie brany pod uwagę dochód ? z lipca wypłaconego w sierpniu, czy dochód z sierpnia wypłacony w sierpniu czy dochód za lipiec i za sierpień wypłacone oba w sierpniu ?