500+ w Pl a zasiłek rodzinny w No

Witam. Mąż pracuje w No i tam do tej pory pobierał rodzinne na 2 dzieci. Ja mieszkam w Pl i od stycznia nie pracuje. Po 10 miesiącach norweski urząd domaga się zwrotu nienaleznie pobranego zasiłku na jedno z dzieci ponieważ powinnam go pobierać w Pl. Pomijam fakt że zostałam wprowadzona w Pl w błąd i faktycznie nie pobierałam w Pl żadnych pieniędzy. Czy w sytuacji gdy mąż nadal pracuje i ma decyzję że przysługuje mu zasiłek na jedno dziecko a ja pobieram w Pl zasiłek dla bezrobotnych przysługuje mi 500+ na drugie dziecko. ?

Praktykant Dodał pytanie w 15 lutego 2017 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

jeżeli pracowałaś w PL  i dzieci mieszkają w PL a mąz pracuje w NO to PL jest krajem gdzie powinnaś składać w mopsie wnioski o świadczenia i 500 + wiec składaj w swoim mopsie jak najszybciej wniosek na pierwsze i drugie dziecko

na pierwsze dziecko miej decyzje odmowna ze względu na przekroczenie dochodu a na drugie przyznane będzie do momentu jak masz zasiłęk dla bezrobotnych . jak się zakończy to poinformujesz ops i wtedy NO będzie krajem który ma płacić  chyba ze będziesz pracować to PL dalej będzie krajem pierwszeńśtwa

Mój mąż pracuje w Niemczech. Ja z dwójką dziećmi mieszkam w Polsce, gdzie pracuję. Czy otrzymam świadczenie 500+?

Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa. W przypadku zatrudnienia w dwóch różnych państwach brane jest pod uwagę miejsce zamieszkania dzieci. W związku z powyższym, jeżeli współmałżonek pracuje w Niemczech, a pani pracuje zawodowo w Polsce, pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym świadczenia wychowawczego ma ustawodawstwo polskie. Analogicznie do przykładu drugiego Niemcy, jako państwo drugie w kolejności mogą jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny.

http://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/rodzina-500-plus/rodzina-500-plus-w-ue/pytania-i-odpowiedzi/

Przykładowo

• W Polsce przyznano prawo do świadczenia wychowawczego na drugie dziecko
      w wysokości 500 zł, zatem właściwa instytucja  zagraniczna n.p. Familienkasse  winna  przyznać  dodatek dyferencyjny w wysokości różnicy między wysokością polskich świadczeń, a wysokością świadczeń zagranicznych, tj. 190,00 euro – 500,00 zł
    • W Polsce odmówiono prawa do świadczenia wychowawczego (ze względu
      na przekroczenie kryterium dochodowego) oraz przyznano prawo do świadczenia wychowawczego w wysokości 500,00 zł, zatem właściwa instytucja zagraniczna
      p. Familienkasse przyzna dodatek dyferencyjny
    • na pierwsze dziecko – pełnej w wysokości tj.190,00 euro
    • na drugie dziecko w wysokości różnicy tj. 190,00 euro – 500,00 zł

Doradca Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania