500+, zaświadczenie o dochodach od pracodawcy.

Witam serdecznie.

Mam 2 dzieci na którą pobieram 1000zł. Przyszedł czas na składanie wniosków i mam mały problem z dokumentami. Przedstawię moją sytuację. Umowę o pracę miałem do dnia 31 marca 2017. Od 1 kwietnia 2017r. z umowa została przedłużona, obecnie jest już na czas nieokreślony.  Dodatkowo miałem umowę zlecenie do końca roku2017, ale umowa ta została mi wypowiedziana z dniem 31.12.2016r., ale 01.01.2017 została zawarta nowa umowa zlecenie, z tym samym pracodawcą. Za okres od stycznia do marca 2017 moje wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę i umowy zlecenia wynosiło ok. 4500zł. Obecnie od kwietnia kształtuje się na poziomie ok. 2300-2400 netto.

W dn. 01.04.2017r. zawarłem nową umowę o pracę z innym pracodawcą oraz dodatkowo umowę zlecenie. Tutaj zarabiam też ok 2300-2400 netto.

Podsumowując mam dwie umowy o pracę i dwie umowy zlecenia. Łącznie nadal zarabiam ok. 4500-4700zł. Mam dziecko niepełnosprawne, żona nie pracuje, zajmuje się synem.

Przy składaniu wniosku oprócz dochodu mojeo i żony za rok 2016, Pani w MOPS poprosiła mnie o zaświadczenie o dochodach netto/brutto z umowy zlecenia z pierwszej firmy za pierwsze dwa miesiące trwania umowy, oraz o dochodach netto/brutto z umowy o pracę i umowy zlecenia za pierwsze dwa miesiące trwania umowy z firmy w której zatrudniłem się w kwietniu.

I taj mam pewne obawy. Wyliczając z Pit-u za 2016 moje dochody nie przekroczą 1200zł na członka rodziny. Jeżeli Panie w MOPS będą miały zaświadczenia gdzie umowy są ważne to im wyjdzie, że zarabiam obecnie ok.7000zł, choc faktycznie jest to suma 4600-4800.

Próbowałem tłumaczyć moją obecną sytuację, dostałem odpowiedź, że nie interesuje ich ile obecnie zarabiam, tylko zaświadczenia za dwa pierwsze miesiące z każdej nowej umowy.

Mam kolegę, który ma taką samą sytuację z pracą jak ja i u niego w urzędzie wymagali tylko Pit za 2016r., żadnych zaświadczeń o dochodach. Różnica między nami jest tylko taka, że ja mieszkam w woj. świętokrzyskim, a on w mazowieckim. Czy urzędnicy mogą sobie tak dobrowolnie interpretować przepisy? A może to Pani u mnie w MOPS-ie miała rację, a u niego się pomylili?

Powiedziano mi również, że po dostarczeniu tych zaświadczeń zostanie zweryfikowane to, czy należało mi się 500 zł , które otrzymywałem do tej pory na drugie dziecko. Nowej umowy, tej od kwietnia nie dostarczyłem do urzędu, poniewaz nie miałem świadomości, że mam taki obowiązek. Bardzo proszę o porady i podpowiedzi.

Praktykant Dodał pytanie w 31 sierpnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Przykro mi, ale Panie w Pana Mopsie mają rację, a u kolegi, to zapewne jakieś niedopatrzenie.

Niestety z tego mi wynika, że najprawdopodobniej będzie Pan musiał zwracać świadczenia, natomiast teraz również Pan nie otrzyma świadczenia na 1 dziecko.

Radzę w tym momencie złożyć wniosek tylko na drugie dziecko. Być może wtedy pracownicy nie będą weryfikować Pana dochodów….

Specjalista Odpowiedział w 7 września 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania