500 zł na pierwsze dziecko

Witam. Mam jedną córkę urodzoną w grudniu 2015 r.  do tej pory nie myślałam o programie, jednak ojciec córki zostawił mnie w sierpniu 2016 r.  Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. W 2014 pracowałam od 01.05.2014 do 30.06.2015 na umowie zlecenie (dochód z pit-37 za 2014 to 1803,51 zł), a 1.07.2016 zaczęłam pracę (najpierw miesięczna umowa próbna, później stała czasowa do 31.01.2017 r.) i w tym wypadku pit-37 za 2015 dochód 14632,58. Jestem od stycznia na urlopie macierzyńskim ( najpierw 100% później 60% – to chyba nawet nie ma znaczenia?). Były partner jak wspomniałam opuścił mnie w sierpniu i w związku z tym nie płaci mi alimentów tylko opłaca opłaty za mieszkanie w wysokości 600 zł. I teraz najważniejsze pytanie: Czy przysługuje mi 500 zł na jedno dziecko? Jeśli dobrze liczę z pitów wychodzi poniżej 800 zł, ale co z tymi pieniędzmi na mieszkanie od byłego partnera? Czy ktoś mógłby przeanalizować moją sytuację i mi pomóc?

Praktykant Dodał pytanie w 21 października 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Od stycznia jest Pani na urlopie macierzyńskim czy otrzymuje zasiłek macierzyński dla osób bezrobotnych? Bo z tego co widze w styczniu nigdzie Pani nie pracowała. I z tego co zrozumiałam to jest Pani jednoczenie na urlopie macierzyńskim i podjęła prace od lipca tego roku?

Profesor Odpowiedział w 22 października 2016.
    Dodaj komentarz

Pomyliła mi się cyfra w roku, przepraszam. Jestem na urlopie macierzyńskim, bo pracuje od 01.07.2015 r. do nadal (umowa do 31.01.2016 r.) Macierzyński oczywiście wypłaca Zus

Praktykant Odpowiedział w 22 października 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli stosunek pracy został zerwany. Dochód z wszystkich poprzednich miejsc pracy jest więc utracony skoro nie jest Pani nigdzie zatrudniona. Dochodem uzyskanym jest zasiłek macierzyński. I to on jest tu istotny. Dobrowolnych wpłat od byłego partnera bym nie uwzględniają bo nie są zasadzone przed sąd.

Profesor Odpowiedział w 22 października 2016.
    Dodaj komentarz

Kurde bardzo przepraszam znowu pomyliłam rok (za dużo rzeczy na głowie) ;/ Ech miało być zatrudniona do 31.01.2017 r… Bo jestem zatrudniona. Ale już rozumiem jak to z tym jest. Dziękuję za odpowiedź. Po prostu obawiam się tych wpłat od byłego partnera, bo nie wiem jak to prawnie z tym wygląda – i tak nie dostaje tych pieniędzy, idą na opłaty. Czy nie będą w to wnikać, chcieć jakiś potwierdzeń albo po prostu później policzą jako dochód i wtedy to mi przekroczy. Zobaczymy. Dziękuje 🙂

Praktykant Odpowiedział w 22 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania