500 zł na pierwsze dziecko – jakie dokumenty?

Jestem wdowcem samotnie wychowującym troje dzieci. W ubiegłym roku nie dostałem 500 zł na pierwsze dziecko, bo moje miesięczne dochody przekraczały granicę 800 zł na osobę w rodzinie (…o 18 zł).

Pracuję na pół etatu, a poza tym zarabiam na umowach o dzieło (jestem tłumaczem). Pracuję regularnie dla kilku zleceniodawców.

Z mojego PIT-u za ubiegły rok, wynika, że podobnie jak wcześniej przekraczam granicę 800 zł na osobę (…i podobnie jak wcześniej – minimalnie, ale jednak).

Pytanie: w takim przypadku jak mój (umowa o pracę na 1/2 etatu + umowy o dzieło z kilkoma zleceniodawcami) co bierze się pod uwagę w wyliczaniu dochodu na osobę w rodzinie? Innymi słowy: gdybym przy składaniu wniosku na kolejny rok zadeklarował, że chcę otrzymywać 500 zł także na pierwsze dziecko, jakich dokumentów by ode mnie zażądano?

Bo jeśli samego PIT-u za ubiegły rok – to przekraczam i nie mam po co tego robić. Ale to, że w ubiegłym roku moje dochody przekraczały 800 zł / os wcale nie musi oznaczać, że w tym także przekraczają.

A zatem: jakie dokumenty byłyby wymagane? Pani w lokalnym MOPS nie była mi w stanie udzielić odpowiedzi.

Konsultant Dodał pytanie w 24 sierpnia 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Zaświadczenie  o pobieraniu bądż nie pobieraniu przez dzieci stypendium z Urzędu miasta, Pana pit za 2016 rok i tle

Specjalista Odpowiedział w 24 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania