500+na pierwsze dziecko – niski dochód w 2014, wyższy w 2015
Bardzo proszę o odpowiedź, szukam, czytam i nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Mamy z mężem jedno dziecko. W roku 2014 mieliśmy bardzo niski dochód, mąż do września pracował za bardzo niskie wynagrodzenie, od września zmienił stanowisko na inne, z innym zakresem obowiązków. Firma została ta sama, pracodawca również ten sam. Ja nie pracowałam. We wrześniu 2014 urodziłam synka.
Mąż na nowym stanowisku (w tej samej firmie, co przedtem) zaczął zarabiać więcej.
Jednak dochód za 2014 wyszedł dość niski i byśmy załapali się na te 500+.
Dochód w 2015 roku nam przekroczy te 800zł na osobę ze względu na zwiększone zarobki. Dodatkowo ja od 1 grudnia 2015roku rozpoczęłam staż, który w maju mi się kończy.
I teraz zastanawiam się, czy otrzymamy z mężem te 500+ na pierwsze dziecko za rok 2014?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Jeśli Umowa Pani męża nie zakończyła się świadectwem pracy, tj, jeśli wciąż pracuje u tego samego pracodawcy, to zmiana stanowiska nie ma nic do rzeczy. Bierzemy pod uwagę rok 2014.
Pani staż jest stażem unijnym ? Jeśli jest unijny nie liczy się do dochodów.
Dziękuję za odpowiedź. Nie jest to staż unijny, jest to staż z UP. Ciekawe, czy on zaważy na decyzji w sprawie 500+
Warto złożyć, albo dopytać … jak nie uznają to po prostu odmówią Pani świadczenia i tyle.
Nie ma innych konsekwencji – poza odmową 😛 – z nienależnie wniesionego wniosku.