500plus na ile dzieci?

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jakiej jestem sytuacji odnośnie 500plus.

Żyję  w związku nieformalnym z partnerką z którą mamy wspólnie dziecko. Jednocześnie ona jest po rozwodzie i ma córkę z pierwszego związku i orzeczoną opiekę nad nią. Ja też  jestem po rozwodzie i też mam córkę z pierwszego związku nad którą mam też orzeczona opiekę. Czyli żyjemy w związku nieformalnym i mamy trójkę dzieci na utrzymaniu w tym jedno wspólne. Chciałbym się dowiedzieć na ile dzieci  należy mi (nam) się z programu 500 plus. W Urzędzie Miasta powiedzieli mi że tylko na jedno tzn. drugie moje dziecko gdyż to trzecie dziecko nie jest moje i nie może być liczone. Wydaje mi się patrząc na oficjalną stronę Ministerstwa że powinno być na dwoje dzieci. Stąd moje pytanie.

Praktykant Dodał pytanie w 20 maja 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Jeśli żyje pan w nieformalnym związku, to z punktu widzenia Urzędu albo ma pan pod opieką 1 dziecko (z poprzedniego związku), albo dwójkę, ale wtedy wspólnie z partnerką i dzielą się Wasze wspólne dochody. Jeśli partnerka stwierdzi że wychowuje swoje 1wsze i 2 gie dziecko jako samotna matka (nie macie państwo ślubu), to wówczas ona ma szansę dostać 2 x 500zł, jeżeli jej dochód i ewentualne alimenty i inne, nie przekroczą 800zł po podziale na 3. Krótko mówiąc – jeśli chce pan się starać o 500zl na trzecie dziecko ktore ma pan z obecną partnerką, to przyznaje się pan równocześnie w urzędzie, że wychowuje je pan wspólnie z nią, dlatego wtedy też jej dochód musi się wliczać do średniej. Natomiast w drugą stronę – partnerka może oświadczyć, że wychowuje Wasze dziecko samotnie.

Konsultant Odpowiedział w 21 maja 2016.
    Dodaj komentarz
    1. Jeżeli dochód waszej rodziny nie przekracza 800 zł otrzymacie na trójkę.
    2. Ty składasz wniosek na swoje dziecko, partnerka na swoje i wasze wspólne.
    3. Jeżeli dochód przekracza 800 zł otrzymacie tylko na jedno dziecko
    Doradca Odpowiedział w 24 maja 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania