500plus wątpliwości

Odpowiedziano

Sytuacja wygląda następująco. Jestem w ciąży, drugiej i mam termin na koniec kwietnia.

1.Jestem w związku nieformalnym. Czy warto od razu w kwietniu składać wniosek na 1 dziecko ? Czy poczekać aż urodze drugie ?

Ja mam umowę o pracę niestety partner nie pracuje obecnie. Został zwolniony i szuka pracy.

2. Słyszałam że dochód z urzędu trzeba wziąć za rok 2014 ale nasza sytuacja wyglądała wtedy zupełnie inaczej. Gdzie mam o tym poinformować? W urzędzie czy przy składaniu wniosku na pierwsze dziecko ?

3. Co potrzeba prócz dochodów do wniosku na 1 dziecko ? Jestem w ciąży i wolę się przed wyprawa do urzędu przygotować żeby nie latać.

4. I czy wypłaty będą na konto ?

5. Czy w związku z tym że jestem w świetle prawa samotności ie wychowująca . Nie mam ślubu to mam przedstawiać dochody tylko swoje ??

Dziękuję z góry z pomoc

Praktykant Dodał pytanie w 4 marca 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Już po kolei odpowiadam na pytania.
    Od 1 kwietnia można składać wnioski,ale jeśli Pani rodzi w kwietniu,żeby nie chodzić 2 razy to proszę wniosek złożyć do końca czerwca,żeby otrzymać wyrównanie od kwietnia.

Co to znaczy że sytuacja wyglądała inaczej? Rok bazowy do ustalenia świadczenia to 2014

Składając wniosek do Mops ,podpiszę Pani zgodę na wystąpienie w Pani imieniu do Urzędu Skarbowego o zarobki

Świadczenie będzie można otrzymać na konto

W świetle prawa jest pani w związku nieformalnym,konkubinacie z ojcem dziecka i jego dochody będą brane pod uwagę z uwagi na to że jest ojcem dzieci.

Specjalista Odpowiedział w 5 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli nie muszę wraz z partnerem iść do US po zarobki za rok 2014 ? Mops w naszym imieniu to załatwi?

Pisząc, że nasza sytuacja wyglądała inaczej mam na myśli to, że wtedy partner miał umowę o pracę i dochody zapewne przekroczą 800zl na osobę. W tej chwili pracuje na zlecenie gdzie zarabia grosze… więc jakby Państwo patrzylo na obecną sytuację na pewno nie przekroczymy progu 800zl na osobę.

Praktykant Odpowiedział w 6 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania