500zł na pierwsze dziecko z nazwiskiem ojca w rodzinie bez ślubu a dochód.
Witam. A co w przypadku gdy pierwsze dziecko ma nazwisko ojca jednak rodzice nie pozostają w związku małżeńskim. Czy wtedy również można ubiegać się o zasiłek? Oraz jak wtedy liczony jest dochód?tylko matki i dziecka czy wtedy również wlicza się ojciec ?
Rozumiem że mają Państwo ugodę z ojcem dziecka i płaci on regularnie alimenty. W jakiej kwocie? Pani dochód to tylko macierzyński 1000?
Jeśli Pani prowadzi gospodarstwo domowe z ojcem dziecka,to jego dochód będzie wliczony.
Nie jestem z ojcem dziecka aczkolwiek nie mam od niego zatwierdzonych sadownie alimentów. .jestem na macierzyńskim i nie mam aktualnie dochodów (1000zł macierzyński) . W tamtym roku miałam dochody z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej aczkolwiek liczone na mnie i na dziecko dochód nie przekraczalby 800 zł.
Ojciec dziecka zajmuje się córka, dogadujemy się tak żeby dostosować to do jego pracy. Nie płaci mi pieniędzy do ręki aczkolwiek zabiera córkę (na ogół na weekendy do siebie), kupuje pampersy jedzenie kiedy przebywa z nim.obojgu mam odpowiada taki układ. Kiedy zabraknie mi pieniędzy np na mleko to nie ma problemu z tym żeby kupił .ja jestem na zasiłku macierzyńskim 1000zł, nie pracuje.