Alimenty dobrowolne a 500 plus na jedno dziecko
Witam, na 26.06 mam termin porodu (pierwsze i jedyne dziecko) i do tego dnia mam umowę o pracę. Po urodzeniu dziecka przejmuje mnie ZUS i będe dostawała około 1000 zł miesięcznie przez rok, a potem nic. Z ojcem dziecka nie jestem, nie mamy ślubu, jednak zdeklarował się płacić mi dobrowolne alimenty w wysokości 500 zł. Żyjemy w zgodzie i nie chcemy chodzić po sądach. Jeżeli nie mam alimentów zatwierdzonych przez sąd, czy należy mi się 500zł/miesiąc. Dodam, że myśleliśmy, by te alimenty potwierdzić notarialnie. Kolejne pytanie to: skoro rodze w czerwcu to moje dochody beda liczone za caly rok, czy od momentu urodzenia dziecka? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
nie musi mieć Pani zasądzonych alimentów. Dobrowolne alimenty wykazuje Pani w załączniku nr 2 w dochodach nieopodatkowanych. Rokiem bazowym jest rok 2014 i za ten okres będą brane pod uwagę dochody, chyba że zmieniła Pani pracodawcę.
Pracę zmieniłam we wrześniu 2015 r. i jestem zatrudniona do czasu porodu a potem nie mam pracy (poród 26.06.2016 r.). Czy dalej będą brane dochody z 2014 r., skoro wtedy nawet nie miałam dziecka? Od momentu urodzenia dziecka, będe na łasce ZUSU i będe dostawać o 500 zł mniej niż miałam w 2014. To nie ma żadnego znaczenia?