Brak dochodów w 2014

Witam,

Mam problem problem ze złożeniem wniosku w programie 500plus. W roku 2014 ani ja, ani małżonka nie mieliśmy żadnych dochodów. Nie mieliśmy żadnej umowy, nie rozliczyliśmy się z US. Dopiero w kwietniu 2015 rozpoczęliśmy pracę.  Żona pracowała przez miesiąc na UZ, ja pracuję do dziś na umowie o pracę.  Gdy wypełniłem deklarację podatkową za 2015 zauważyłem, że nasze dochody netto wynoszą niecałe 800 zł netto na osobę. Wtedy też doczytałem, że w pierwszym wniosku liczy się dochód za 2014. Złożyłem więc wniosek 500plus. Poproszono mnie o dostarczenie dokumentów dotyczących zarobków za 2014 rok. Kiedy telefonicznie powiedziałem że takie dokumenty nie istnieją, zostałem poproszony o dokumenty za rok 2015. Jako że tak czy tak dochód netto nie został przekroczony, doniosłem wymagane dokumenty (zaświadczenie o zarobkach netto za 2015). Pomimo tego, pani w urzędzie odrzuciła mój wniosek i zażyczyła sobie tym razem zaświadczenia o zarobkach z pierwszego miesiąca podjęcia przeze mnie pracy.
Wydaje mi się, że pani w urzędzie po cichu liczy że się zniechęcę… W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy jeśli w 2014 nie miałem żadnych dochodów, to zasadnym było pozyskanie ode mnie dokumentów ( i to tak szczegółowych) za 2015 rok?

Proszę o szybką odpowiedź, gdyż czasu pozostało już niewiele…

Pozdrawiam

Mateusz

Praktykant Dodał pytanie w 28 czerwca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Ja podjęłam pracę w połowie stycznia 2015 i też musiałam wypełnić deklaracje o zarobkach za pierwszy pełny przepracowany miesiąc, w moim przypadku luty 2015 ponieważ nastąpiło uzyskanie dochodu. Czekam od 7 kwietnia na rozpatrzenie wniosku

Konsultant Odpowiedział w 28 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Tak. Podjął Pan pracę  w kwietniu 2015, dlatego należy wziąć pod uwagę dochód uzyskany, tj. wynagrodzenie netto za maj 2015. Należy dołączyć zatem umowę/ umowy i zaświadczenie o wynagrodzenuiu za maj 2015 netto.

Ekspert Odpowiedział w 30 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania