brak dochodu 2014 a teraz w 2016 dochód
Witam, w 2014 roku nie miałam dochodu a od grudnia 2015 pracuję na umowie na rękę 2150zł netto.Czy urząd to sprawdzi?Czy jest szansa abym otrzymała 500+ na pierwsze dziecko???We wrześniu będę miała drugie dziecko.
Proszę o pomoc
Witam. Masz obowiązek zgłosić nową umowę o pracę plus zaświadczenie od pracodawcy za pierwszy w pełni przepracowany miesiąc czyli w tym wypadku za styczen 2016. ściągają sobie wszystko z US dlatego porównają to co deklarujesz i to i tak wyjdzie. od września po urodzeniu staraj się o 500 zł gdyż wasz dochód będzie dzielony na 3 ( jeśli jesteś samotną matką, rozwódką). Jeśli zaś żyjesz w związku nieformalnym a twój partner jest ojcem przynajmniej jednego dziecka ( uznane dziecko) to musisz włączyć i jego dochody do wyliczeń i wtedy dzielić na 4. Na dzień dzisiejszy jeśli pobierasz rodzinne i inne dodatki to od grudnia 2015 pobierasz nienależnie zasiłek ( jeśli takowy masz zasądzony). Dochody uzyskane należy niezwłocznie zgłosić aby nie zdziwić się zwrotami nienależnie pobranego świadczenia. 500+ ma sens dopiero po urodzeniu drugiego d ziecka no chyba że z partnerem ( jeśli jest takowy) nie przekraczacie progu 800 zł netto na osobę. Pozdrawiam 🙂
Dokładnie ja przez 3 miesiące pobierałam rodzinne i nie zgłosiłam podjęcia pracy i póżniej musiałam za nie oddać z odsetkami. Wszystko wyjdzie przy złożeniu koloejnego wniosku, bo teraz mają dostęp do US i ZUS.