Brak wpłaty 500 +
Witam,
Mam takie pytanie urodziły nam się bliźniaki we wrześniu i również we wrześniu br. złożyliśmy wniosek o 500+.Poinformowano nas ze wypłata świadczenia odbędzie się w listopadzie i obejmować będzie 3 miesiące, czyli wrzesień,październik i listopad. Natomiast w listopadzie owszem otrzymaliśmy świadczenie ale za okres 2 miesięcy paż. i lis. Napisałem odwołanie do kolegium…., ale napisano, że wydana decyzja pozostaje w mocy. Dzieci urodziły się na początku miesiąca września 2017. Czy jest jakiś przepis,akt prawny,wyrok sądu w tej sprawie. Uważam, że świadczenie się należny przynajmniej w sposób proporcjonalny od dnia urodzenia, ale nie mogę znaleźć żadnej podstawy prawnej.
Witam
Nasuwa mi się pytanie czy Państwo złożyliście właściwie wniosek.
Moim zdaniem winno być ich dwa, jeden na okres zasiłkowy wrzesień 2017( od dnia urodzenia dzieci do 30.09.2017), a drugi na zasiłek od od 01 października do 30 września 2018.
Okres zasiłkowy 500+ obowiązuje od 01 października danego roku do 30 września następnego roku. Moim zdaniem z tego co przeczytałem prawdopodobnie złożyliście Państwo wniosek na okres zasiłkowy od 01.10.2017 do 30.09.2018 i dla tego otrzymaliście świadczenie z pominięciem miesiąca wrzesień 2017, z opóźnieniem wypłaty.
Jeżeli urząd wprowadził Państwa w błąd wadliwie informując Państwa, iż jeden wniosek załatwi oba okresy zasiłkowe składał bym odwołanie od decyzji Samorządowego Kolegium Odwoławczego do Sądu Administracyjnego nie zważając na treść uzasadnienia decyzję Kolegium Odwoławczego. Kolegia Odwoławcze są organami samorządowymi podległymi Starostom i w większości przypadków wydają bzdurne decyzje utrzymujące decyzje pierwszego organu w mocy gdyż taki jest układ władzy samorządowej w Polsce. Organem niezależnym jest dopiero Sąd Administracyjny i w większości przypadków podziela argumentację Wnioskodawcy.
Bez zapoznania się z dokumentacją nie mogę Państwu nic więcej doradzić. Złożenie skargi na decyzję SKO do WSA nic Państwa nie kosztuje -sprawy tego typu zwolnione są z opłat sądowych.
Powodzenia, ja swoją sprawę wygrałem końcem sierpnia, tj. po 9 miesiącach od złożenia wniosku. Trzeba się nastawić, iż sprawa trwa i na należne środki trzeba zaczekać.
Proszę nie odpuszczać i życzę powodzenia
Dziękuję za konkretne informację, złożyłem jeden wniosek, ale zostałem poinformowany, że wypłata świadczenia obejmie 3 miesiące. Gdybym tylko wiedział o możliwości jak Pan pisze złożenia drugiego wniosku (wypełniłem formularze na miejscu w mops-ie) to oczywiście uczyniłbym to. Zgłoszę sprawę do WSA i poinformuje Pana oraz resztę forumowiczów o jej wynikach. Jeszcze raz dziękuję za informację.
Witam,
Wniosek do Sądu Administracyjnego przygotowany z załącznikami (pisma z mops,SKO oraz moje wcześniejsze odwołania ). W poniedziałek złożę całość dokumentacji i będę czekał. Trochę długo 9 miesięcy jak Pan wspominał, ale nie odpuszczam :). Na bieżąco będę informował na forum o poczynaniach w tej sprawie.
Witam,
W nawiązaniu do powyższego postu obiecałem, że będę informował o postępach o sprawie.
Na chwilę obecną byłem w sądzie złożyć pismo na kasację decyzji SKO. Jednak w sądzie zasugerowali abym podszedł jeszcze do SKO i przedstawił sprawę, tak też uczyniłem. Przedłożyłem swoje zdanie w tym temacie i po 2 dniach przyszło do mnie pismo skierowane do Dyr. MOPS do ponownego rozpatrzenia z zaleceniami o których pisałem w odwołaniu. Tak więc czekam na ponowną decyzję z MOPS, a najlepiej od razu wypłatę świadczenia 🙂 .Morał z tego taki nie wolno się poddawać “w walce ” z urzędami.