Cofneli nam świadczenie 500 plus

Witam wszystkich,

Mam pewny problem odnośnie przyznania 500+ na pierwsze dziecko, właśnie to świadczenie zostało nam cofnięte.

Wyjaśnię jak sprawa się ma. Razem z żoną jesteśmy po ślubie w 2015 roku i właśnie dochód jest brany z 2015 do tego właśnie świadczenia. Ogólnie wychodziło 2000zł, więc spokojnie świadczenie się należało i było wypłacalne od maja do lipca bieżącego roku. Od kwietnia tego roku żona otrzymuje kosinakowe czyli 1000zł na miesiąc. Co dziwne MOPS dolicza teraz do 2000zł + 1000zł = 3000zł i świadczenie według MOPS się nie należy. Wydaje mi się jednak, że się należy ze względu, że przecież dochód jest brany z roku 2015 gdzie tylko ja pracowałem a żona była na bezrobociu. Czy MOPS nie popełnia w tym kierunku błędu ?

W MOPSie powiedzieli mi jeszcze, że po zakończeniu kosinakowego w maju 2017 można ubiega się ponownie o to świadczenie bo dochód będzie brany z 2015, więc tylko moje dochody będą brane pod uwagę.

Dodatkowo oczywiście musimy wrócić 1000zł (na dwie raty już nie chcą a jeśli tak to dodatkowe odsetki). Tutaj to my zostaliśmy pokrzywdzeni i jeśli od Państwa bierze się pieniądze to trzeba o nie starać się długo a jeśli Państwo żąda pieniędzy, które wydaliśmy na dziecko (głównie mleko + pampersy) to trzeba szybko wpłacać.

Wspomnę jeszcze, że decyzje odnośnie kosinakowego otrzymała żona 3 miesiące wcześniej niż decyzję odnośnie 500+. Tak, więc  MOPS miał na to wgląd.

Z góry dziękuję za pomoc.

Praktykant Dodał pytanie w 4 sierpnia 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Mops ma racje. Kociniakowe w tym przypadku wlicza sie do dochodu jako dochód uzyskany. Rokiem bazowym jest 2014 ale jesli były zmiany w dochodach od tamtego czasu, Np jak w tym przypadku zwiększyły sie, to zostają doliczone. Jesli nie wpisali Państwo tego dochodu we wniosku o 500+ (A powinniście), początkowo mogli sie nie dopatrzyć ale jak widać jednak sie zorientowali. I maja prawo zadać zwrotu nienależycie pobranego świadczenia.

Profesor Odpowiedział w 4 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Zeby nie było takich sytuacji, trzeba rzetelnie udokumentować wszystkie dochody. Nie sa Państwo pokrzywdzeni, bo omineliscie istotna informacje. Kociniakowi jest świadczeniem rodzicielskim.  Poniżej kopia części ustawy. Was dotyczy podpunkt G.

art. 2 pkt. 19

uzyskanie dochodu – oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane: a) zakończeniem urlopu wychowawczego, b) uzyskaniem prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych, c) uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, d) uzyskaniem zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej, e) rozpoczęciem pozarolniczej działalności gospodarczej lub wznowieniem jej wykonywania po okresie zawieszenia w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, f) uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, g) uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego, h) uzyskaniem zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników, i) uzyskaniem stypendium doktoranckiego określonego w art. 200 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym;

Dodaj komentarz

Witam ponownie,

Rozumiem. Ale dlaczego jest brane Kociniakowe teraz pod uwagę a nie dopiero w kolejnych latach. Przecież brany jest dochód z 2015 roku mój i mojej żony. A Pytałem w momencie składnia wniosku czy będzie wliczane i odpowiedź była, że nie. Więc dlaczego wprowadzają ludzi w błąd ? Dodatkowo mówili, że będzie tylko dochód brany z 2015 roku a nie z 2014 bo jesteśmy małżeństwem od właśnie 2015 orku.

A za rok już Kociniakowe mojej żony nie będzie brane pod uwagę, więc poprostu MOPS robi sobie che aby tylko nie wypłacać świadczeń. Niestety jest sporo błędów w artykułach dla świadczeń 500+. Bo nie ma jednoznacznej wypowiedzi w tej kwestii.

Moim zdaniem jeśli bierze się dochód z danego roku to tego się trzyma a nie z dwóch albo aktualny.

Zostaliśmy pokrzywdzeni, bo MOPS ma wgląd do wszystkiego a teraz musimy wracać kwotę w całości a nie w ratach. Tutaj MOPS chyba ma pomagać a nie utrudniać ?

Pozdrawiam.

Praktykant Odpowiedział w 4 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

Z Pana punktu widzenia branie pod uwagę dochodów z 2015 czy 2016 jest niesprawiedliwe, bo rokiem bazowym jest 2014. Ale przykładowo jesli odwrócimy sytuacje? Powiedzmy rodzina w 2014 przekracza dochód i im sie swiadczenie nie należy. Ale w 2015 oboje rodzice stracili prace i aktualnie sa bez żadnych dochodów. Jesli bierzemy pod uwagę tylko 2014 to sa pokrzywdzeni. Ale jesli uwzględnimy utratę dochodu to otrzymają pieniądze. A to niestety działa w dwie strony, jesli uwzględniamy dochód utracony to i uzyskany. Zawsze moze sie pan odwołać i podać te wszystkie argumenty, które Pan przytoczył ale szczerze mówiąc watpię czy to cos da. Kosiniakowe jest dochodem uzyskanym według ustawy. To jest fakt.

Dodaj komentarz

Po pierwsze dochód jest brany z 2014 roku jeśli nie nastąpiły żadne zmiany.  Pytanie czy to 2000 to jest Pana dochód z 2014 roku, czy Wasz wspólny dochód z żoną. Jeśli to jet tylko Pana dochód to jeśli żona w kwietniu nabyła prawo do kosiniakowego, a dochód uzyskany liczymy od miesiąca następującego po miesiącu uzyskania, czyli za maj, to powinni Panu odmówić od czerwca. Jeśli natomiast to był wasz wspólny dochód i żona w momencie porodu utraciła pracę to trzeba utracić teraz jej dochód z 2014 i 2015 czy nawet 2016 i doliczyć obecnie osiągany z kosiniakowego.

Praktykant Odpowiedział w 5 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz

5setka i Katarzyna1985 mają rację.

Ekspert Odpowiedział w 5 września 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania