Czy dostanę 500 + ? 2 dzieci (1 z byłą żoną, 2 z aktualną partnerką)
Dzień dobry. Jestem mężczyzną, byłem żonaty (ślub 2011- rozwód 2017), mam 7-letnią córkę., która mieszka z byłą żoną. Prawnie rozstałem się z byłą żoną, za porozumieniem stron, bez orzekania o winie, mamy takie same prawa do dziecka, bez żadnych ograniczeń, nie mam ustalonych dni widzeń. Wszystko sądownie 50/50. Aktualnie, posiadam partnerkę, z którą spodziewamy się dziecka. Powinno urodzić się w październiku 2018. Jesteśmy w tzw. związku nieformalnym, nie jest jeszcze moją żoną. Pracuję, zarabiam (kwotę podaję z umowy, którą posiadam od roku) : 2775zł brutto. I teraz proszę o szczegółową odpowiedź, co powinienem zrobić aby otrzymać 500 + i czy w ogóle, będzie mi przysługiwać to świadczenie ? (Proszę też w odpowiedzi ująć, czy w aktualnym stanie, powinienem się żenić, czy spowoduje to utratę świadczenia ? Nie patrzę na świat przez pryzmat pieniędzy ale dodatkowo 500 zł do budżetu, przydałoby się na codzienne wydatki, związane z wychowywaniem dzieci – kto je ma, wie o czym piszę). Z góry dziękuję.
Jeśli miejsce zamieszkania córki jest sądownie ustalone przy byłej żonie, nie może Pan jej uwzględnić w składzie rodziny. O tym, czy otrzymacie świadczenie na dziecko z obecną partnerką, zależy wiec od waszych wspólnych dochodów. Ślub ani nie pomoże, ani nie zaszkodzi. Kryterium na osobę w rodzinie wynosi 800zł.