czy gdy wrócę do pracy po macierzynskim zostanie mi odebrane 500 +

Witam, jestem na urlopie macierzyńskim, za kilka tygodni wracam do pracy. Otrzymuję świadczenie 500 plus na 4 dzieci (mam 5 dzieci, ale przekraczam próg dochodowy). Poinformowano mnie ze jak wrócę do pracy to utracę zasiłek 550 plus na 2 dzieci, ponieważ moje dochody wzrosną i otrzymam gwarantowane pieniążki tylko na 2 dzieci. Trochę to dla mnie dziwne, przecież nawet bez powrotu do pracy już przekraczam próg dochodowy i otrzymuję świadczenie tylko na 4 dzieci, dlaczego po powrocie do pracy mają mi jeszcze odebrać 1000 zł?

Praktykant Dodał pytanie w 21 grudnia 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Kto Panią tak poinformował? Na 4 dzieci przysługuje Pani “z automatu” niezależnie od dochodów.

Profesor Odpowiedział w 22 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Świadczenie na drugie i kolejne dziecko jest niezależne od dochodu

Ekspert Odpowiedział w 22 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Też dłuższy czas się zastanawiałam dlaczego mi tak powiedziano, czytałam ustawę i z niej nic takiego nie wynika, ale pomyślałam że może jako laik po prostu jej nie rozumiem. No to z czystym sumieniem mogę wracać do pracy, ponieważ po mimo świadczenia 500 plus nie wyobrażam sobie żeby zniknąć z rynku pracy tylko dlatego że otrzymuję świadczenie (jedyne jaki mi przysługuje, inne odpadają ze względu na dochody). 500 zł to nie powiem pomoc ale nie ma co ukrywać na godne życie 5 dzieci,  to kropla w morzu potrzeb. Pozdrawiam

Praktykant Odpowiedział w 22 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz

No właśnie też jestem ciekawa kto Pani takich głupot naopowiadał 😀

Specjalista Odpowiedział w 22 grudnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania