Czy mam prawo do świadczenia 500+

Witam :

Mam pytanie do Szanownych Ekspertów z forum.

Czy mam prawo do świadczenia 500+ ? Bo mimo kilkakrotnych rozmów z pracownikiem ROPS w Rzeszowie nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.

1. Wniosek na 2 dziecko
  2. Wniosek o 500+ złożony do Urzedu Miasta 14.04.20016
  3. Wniosek o 500+ przekazany do ROPS 01.06.2016 w związku z zatrudnieniem męża w UK.
  4. Mąż zatrudniony w UK od lutego 2016, nie pobiera i nie pobierał świadczeń rodzinnych
  5. Ja przebywam z 2 dzieci w Polsce, nie pracuję ( status osoby bezrobotnej bez prawa do zasiłku)

Praktykant Dodał pytanie w 5 października 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

zgodnie z unijnymi przepisami o tym, które państwo powinno jako pierwsze przyznać świadczenia rodzinne, decyduje miejsce wykonywania pracy.

Jeśli więc Pani nie pracuje, to po przekazaniu wniosku do Ropsu nalezy czekac az on ustali, że Anglia ma pierwszeństwo w wypłacie świadczeń i  przekaże dokumenty  do odpowiedniej instytucji w tym kraju.

I wtedy nalezy czekac na decyzje tej instytucji

I jesli tam zostanie przyznane to Polska, jako państwo zamieszkania dzieci i drugie w kolejności do przyznania wsparcia, może wtedy ewentualnie wypłacać dodatek dyferencyjny, czyli różnicę między polskimi a angielskimi świadczeniami.

Jesli z jakiegos powodu nie zostanie przyznane, to wtedy również Polska jako druga w kolejności wypłaci świadczenie

Ekspert Odpowiedział w 5 października 2016.
    Dodaj komentarz

Tak jak napisała wiolam.

Ekspert Odpowiedział w 6 października 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania