Czy moga nie wyplacic mezowi 500+,jesli z winy urzednika nienaleznie wyplacili zonie?

Mam taka sytuacje:jestem cudzoziemka,mam karte stalego pobytu,wychowujemy z mezem trojke dzieci.Wniosek o 500+ na drugie i kolejne dziecko zlozylam na siebie w kwietniu,uprzednio wypytujac urzednikow z ops czy moja karta pobytu bedzie dobrym dokumentem ,gdyz nie mam w niej adnotacji o dostepie do rynku pracy.Uzyskalam odpowiedz iz to jest dobry document I nic mi wiecej nie potrzeba.Pod koniec kwietnia otrzymalam pozytywna decyzje i pierwszy przelew. W polowie maja nagle panie z ops dopatrzyly sie jednak nieprawidlowosci w karcie pobytu,czyli braku tejze adnotacji I jako ze chcialy nam rzekomo “pomoc”,powiedzialy mi ze prosciej I szybciej niz bym miala te karte wymieniac ,bedzie po prostu przepisac wniosek na mojego meza ,ktory jest obywatelem polski,co tez odrazu zrobilismy.Na pytanie czy pieniazki ,ktore otrzymalam, bede musiala zwrocic, uslyszalam,ze nie gdyz one zamienia tylko imie I nazwisko,I pieniazki nastepne normalnie otrzymamy pod koniec maja,oraz ze sprawa juz jest zalatwiona tylko zebym zwrocila decyzje a panie wysla nowa juz na meza poczta.Nie otrzymalismy przelewu do dzis,a po kontakcie telefonicznym z ops dowiedzielismy sie,ze wyplata swiadczenia mezowi jest nagle wstrzymana,gdyz ja tych pieniazkow w kwietniu dostac nie powinnam,dlatego tez maja przeprowadzic konsultacje z radca prawnym i chca teraz wydac decyzje o nienaleznie pobranym przeze mnie swiadczeniu,uslyszelismy ze dopiero jak zwroce ten 1000zl ops,wtedy oni wyplaca mezowi swiadczenie z wyrownaniem za kwiecien.Czy ops moze na tej podstawie wstrzymac mezowi wyplate tych swiadczen,skoro maz sam wypelnial I skladal ten wniosek I swiadczenia sa mu(jak nas zapewniono)przyznane ?Dodam ze nowej decyzji jeszcze nie otrzymalismy.Co w ogole w tej sytuacji mamy zrobic, nie ukrywam ze mamy ciezka sytuacje finansowa I nie mamy w danej chwili zadnej mozliwosci zwrotu tej kwoty gdyz wykorzystalismy ja na dzieci,I bardzo liczymy na te swiadczenia wlasnie ze wzgledu na nasze dzieci.

Praktykant Dodał pytanie w 1 czerwca 2016 w kategorii USTAWA.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

hmmm jakby to napisać, błąd urzędnika to problem urzędnika. Decyzja na męża powinna zostać wydana w terminie do 3 miesięcy a płatność zrealizowana natychmiast po otrzymaniu decyzji. Aczkolwiek dla czystego sumienia oddałbym tą kasę. Urzędnik też człowiek.

Doradca Odpowiedział w 1 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz

Oczywiscie jezeli wyjdzie na to ze Bede musiala zwrocic pieniazki ,OK zwroce he,mozna przeciez rozlozyc na raty.Aczkolwiek nie rozumiem na jakiej podstawie teraz wstrzymuja mezowi wyplate swiadczen skoro,jak zapewniala nas sama dyrektor oPS jeszcze pod koniec maja, decyzja jest gotowa ,jest pozytywna tylko jeszcze nie wyslana?Jesli chodzi o mnie to najpierw otrzymalam przelew a dopiero kilka dni pozniej dostalam decyzje do reki.Teraz uslyszalam ze dopiero po zwrocie tego tysiaca wyplaca mezowi.Wychodzi na to ze naszym dzieciom naleza sie pieniadze ,ale ich nie zobaczymy bo przez niedopatrzenie urzednika wystapil problem?Czy to nie absurd?

Praktykant Odpowiedział w 1 czerwca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania