Czy mogę składać wniosek o przyznanie 500 zł jeśli mam trójkę dzieci z czego dwójka już pełnoletnia(28 i 25 l.)a trzecie 11 l.?Czy na nie przysługuje?
trzecie, dziecko, niepełnoletnie,
Jeśli dochód na osobę nie przekroczy 800 netto to tak.
To jeszcze będę musiała sprawdzić jak to jest z tymi dochodami na osobę bo jedno z dzieci pełnoletnich mieszka ze mną i już pracuje. Czy jego dochody również wliczają się w dochód gospodarstwa domowego, czy jednak się już go pomija i liczy się dochód tylko mój i męża, i dzieli się go na trzy osoby?? Jeśli ktoś się orientuje to proszę o komentarz.
To jest ciekawe pytanie, bo wg Ustawy mamy taką definicję rodziny:
rodzina – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia
- warunek zamieszkiwania jest spełniony;
- warunek wieku – tu pojawiają się wątpliwości, bo napisała Pani, że dziecko ma 25 lat, więc jeśli jest to ukończone 25 lat to warunek nie jest spełniony;
Załóżmy, że dziecko ma ukończone 24 lata, ale jeśli osiąga własne dochody to czy dalej pozostaje na utrzymaniu rodziców? Ciekawa kwestia, którą trudno jednoznacznie rozstrzygnąć…