Czy możemy dołączyć do programu 500+ w tej sytuacji?

Witam Serdecznie

Mamy jedno dziecko. W roku 2014 oraz w 2015 nie przekroczyliśmy wspólnie kwoty 800 PLN z uwagi na fakt, iż żona w w/w okresie nie pracowała. Jedynie poza 11-12.2015r. gdzie była 2 m-ce na umowie w zastępstwie, toteż gdy rozliczyliśmy się wspólnie za 2015 rok również nie przekroczyliśmy progu 800 PLN. Natomiast 1 marca 2016 roku żona podjęła pracę na umowie zlecenie, która jest zawarta na czas określony i wygasa 24 czerwca b.r., po czym małżonka będzie miała znów status osoby bezrobotnej. Ok. 10 kwietnia otrzyma wynagrodzenie za wykonaną pracę za miesiąc marzec gdzie już razem nieznacznie ale przekroczymy kwotę 800 PLN. Natomiast po zakończeniu jej umowy znów będziemy pod progiem 800 PLN. Czy dodatek 500 PLN przysługuje nam w takiej sytuacji? Jeżeli tak to kiedy, bo od wczoraj przeszukujemy fora, czytamy ustawę i nic z tego jasno nie wynika. Jak to jest w końcu z tym progiem 800 PLN jest to liczone tylko z PIT-a za 2014 rok czy ze stanu faktycznego? Zdania są bardzo podzielone każdy pisze co innego. Nie chcemy stracić czegoś jeżeli możemy skorzystać z programu tym bardziej  z tak marnymi dochodami, a równocześnie nie chcemy potem zwracać zasiłku z należnymi odsetkami – jak informuje ministerstwo w razie pomyłki.

Proszę kogoś obeznanego w temacie o wyjaśnienie tak by było wszystko przejrzyste.

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam Serdecznie

Konsultant Dodał pytanie w 2 kwietnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 11 Odpowiedź(i)

Jedna ważna rzecz, to nie Państwo wyliczają dochód tylko mops, trzeba złożyć wniosek, wraz ze wszystkimi dokumentami i czekac na decyzję

Specjalista Odpowiedział w 2 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Tylko czy Pani z mops-u nie zrobi oczu szerokich jak 5 złotych, bo sama nie będzie w stanie odpowiedzieć. Ok rozumiem tak będzie chyba najbezpieczniej. Nie mniej jednak trudno jednoznacznie określić jak to jest z tym wyliczaniem dochodu na pierwsze dziecko. Strasznie to pogmatwane brakuje konkretnych przepisów wykonawczych. Sama sucha ustawa nie precyzuje setek sytuacji z życia. Na forach które przewertowałem od wczoraj bardzo często padają tego typu pytania: “w 2014r. spełniamy kryterium dochodowe obecnie nie czy 500+ przysługuje?” I odpowiedzi typu: kryterium dochodowe rozlicza się za rok poprzedni (akurat tutaj wyjątkowo 2014 z wiadomych względów), a w 2017r. za 2016 r. itd. i to poprzedni rok rozliczeniowy decyduje o tym czy ktoś przekroczył próg czy nie, bo i jak może wiedzieć czy w 2016-stym przekroczy jak jeszcze trwa.  Z drugiej strony piszą, że nie ważne jeżeli w 2014-stym czy nawet 2015-stym ktoś nie przekroczył progu, a w chwili obecnej tzn. w tym miesiącu przekracza to i tak zasiłek nie przysługuje. Podobnie ma być w sytuacji gdy ktoś otrzyma zasiłek, a gdy powiedzmy po pól roku otrzymywania zasiłku zajdzie jakakolwiek zmiana w tym przypadku np. na lepsze tj. zmiana pracy i wyższe wynagrodzenie i ktoś przekroczy ustaloną kwotę automatycznie zostaje wyrzucony z programu. Konkretnie jakie przepisy to ustalają? Jakie są reguły gry?

Konsultant Odpowiedział w 2 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Rokiem bazowym jest rok 2014, ale dochód liczony jest na DZIŚ. Gdyby od 2014 r. pracował Pan u tego samego pracodawcy to potrzebny byłby wyłącznie PIT 11 za 2014 i z tego byłby liczony Pana dochód. Wtedy nie interesują nas podwyżki, obniżki. Jeśli jednak Umowa kończy się świadectwem pracy to zawsze jest utrata.  Jeśli są zmiany to muszą być uwzględnione in minus i in plus.

Nie wiem, gdzie Panie w Mopsie mają szerokie oczy zamiast wiedzy merytorycznej. Zaręczam Pana, że nie ma pytań bez odpowiedzi :-P.

Przepisy ustalające dochody wynikają z Ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz Ustawy o pomocy państwa w wychowaniu dzieci.

Specjalista Odpowiedział w 5 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

A no właśnie jeżeli dochód jest liczony na dziś to po co całe to liczenie z 2014 roku? W 2014-stym do kwietnia bylem na umowie zlecenie po zakończeniu nie otrzymałem świadectwa pracy od maja zmieniłem pracodawce jestem na umowi

Konsultant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

/powyżej pisałem z smarfona i wysłało w połowie wypowiedzi, a że forum nie daje możliwości edycji ani skasowania posta to jeszcze raz z laptopa pisze/

A no właśnie jeżeli dochód jest liczony na dziś to po co całe to liczenie z 2014 roku? W 2014-stym do kwietnia bylem na umowie zlecenie po zakończeniu nie otrzymałem świadectwa pracy. W maju 2014 zmieniłem pracodawce jestem na umowie o prace (do dziś u tego samego pracodawcy de facto) zatem posiadam dwa pit-y 11 za 2014 rok, a czy jest to dochód utracony czy nie nie ma to żadnego znaczenia po jeszcze raz jak pisałem wyżej przypominam nie przekroczyłem progu 800 na osobę z uwagi na to że żona nie pracowała. Czyli zgodnie z powyższą wypowiedzią to nie mój wyliczony PIT-37 a wszelkie PIT-y 11 otrzymane mają tutaj moc czy tak? Co do wiedzy merytorycznej pań z mops-u może nie będę generalizował bo gdzieś tam w Polsce jest wielu mądrych ludzi ale jeżeli chodzi o konkretny w moim miejscu zamieszkania to po niektórych pytaniach panie zawieszają się i nie wiedzą bo to nowość bo jeszcze nie miały takiej sytuacji itd. tak wynika z rozmów ze znajomymi w tym temacie nikt nie jest w stanie jasno i rzetelnie odpowiedzieć na wiele nurtujących nas pytań. Na wojewódzkiej infolinii odsyłają do właściwe miejscowo instytucji – właściwe miejscowo instytucje mają wątpliwości w to co mówią i tak to jest. Powyższe wypowiedzi również nie dają mi konkretnej odpowiedzi. Co to jest rok bazowy 2014? Skoro i tak liczony jest dochód na dziś?

Krótko i na temat jeżeli chodzi o pierwsze i jedyne dziecko:

• jeżeli ktoś przekracza dziś dochód 800 PLN i nie ważne co było kiedyś tam w 2014-stym – NIE DOSTANIE 500
    • Jeżeli od 2014-stego do dziś nie przekracza – DOSTAJE 500
    • Jeżeli przekraczał w 2014-stym ale w 2015-stym stracił dochód (utracony) i nie pracuje i nie przekracza na dziś progu – DOSTANIE 500

Tak to rozumiem – jeżeli coś nie tak nich mnie ktoś poprawi.

I teraz pytanie odnośnie naszej sytuacji: skoro od 2014-stego nie przekroczyliśmy progu do dnia 1 marca 2016 bo w ten dzień żona podjęła pracę i chociaż do dziś a jest 6.04.2016 nie dostała jeszcze wynagrodzenia za pracę za miesiąc marzec to zgodnie z umową jak dostanie za kilka dni koło 10-stego to już przekroczymy czyli nie mamy co składać wniosku bo automatycznie przekraczamy próg 800 PLN. I teraz gdy 24 czerwca b.r. pożegna się małżonka z pracą prawdopodobnie na okres wakacji a od 1 września powróci do pracy na kolejną umowę to rozumiem będzie dochód utracony i to wtedy otrzymamy przez dwa wakacyjne miesiące zasiłek? A we wrześniu poinformujemy organy o podjęciu pracy i utracimy zasiłek czy tak?

Pozdrawiam:)

Konsultant Odpowiedział w 6 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Ponawiam prośbę o odpowiedź jest jakiś “specjalista” który opisze zagadnienie?

Konsultant Odpowiedział w 10 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli złożycie wniosek do 1 lipca z całą dokumentacją dostaniecie wyrównanie za 3 miesiące, ponieważ żona będzie osobą bezrobotną, czyli dochód zostanie uznany za utracony. Od wrzesnia, gdy podejmie pracę trzeba to zgłosić i obliczą jeszcze raz czy się należy.

Doradca Odpowiedział w 10 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Rozumiem tylko teraz pytanie. Czy mamy składać już teraz np. w kwietniu-maju kiedy pracujemy oboje czy dopiero po 24 czerwca jak żona zakończy już prace? Czy ma to jakieś znaczenie? I czy na pewno będzie się należeć wyrównanie skoro w w/w/ okresie prasujemy oboje? Czy dopiero od lipca?

Konsultant Odpowiedział w 11 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Witam, chciałabym dowiedzieć się również czegoś bardziej szczegółowo od kompetentnych ludzi bo na mieście każdy mówi co innego.

Nasza sytuacja:

W roku 2014 pracowałam na etat w grudniu urodziłam dziecko i do końca grudnia miałam umowę. Z dniem jej skończenia dostałam świadectwo pracy i nie byłam już zatrudniona. W roku 2015 dostawałam macierzyński z ZUSu (6 miesięcy 100% wynagrodzenia, 6 miesięcy 60% wynagrodzenia). Ostatnie macierzyńskie dostałam 24.12.2015

Od stycznia 2016 jestem bezrobotna, partner ma umowę na 1/4 etatu od września 2015r. Mamy jedno dziecko. Czy możemy się ubiegać o 500zł pomimo zarobków w roku 2014 oraz 2015?

Dziękuję z góry za odpowiedź

Praktykant Odpowiedział w 11 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz

Witam.. w 2014r moj dochod wyniósł niecałe 12800zł ponadto pobieralam alimenty w wysokosci 450 zl. chcialabym nadmienic ze jestem samotnie wychowujaca mama i mam 1 dziecko. na poczatku pracowalam przez firme posredniczaca.. nastepnie przejela mnie firma.. (otrzymalam swiadectwa pracy w firm posredniczacych) na to chwile zarabiam 2000brutto. wypłata za msc styczen wyniosla 1800zl.. alimenty mam podwyzszone do 700. co prawda dochod na ta chwile mam wyzszy niz w 2014 ale czy to ma jakis wpływ? powinnam starac sie o 500+?   przepraszam że podczepiłam ale cos mi nie dziala i nie mpoge dodac nowego watku… bylam dzisiaj w mops i powiedzieli ze chca dochod z pierwszego przepracowanego msc w 2016.. ale czy to bedzie mialo znaczenie przy wyliczaniu dochodu na osobe za 2014?

Praktykant Odpowiedział w 11 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania