Czy należy mi się 500 zł na pierwsze dziecko???

Dzień dobry

Moje pytanie brzmi jeśli 2014 r. mój mąż prowadził działalność i moje dochody wtedy przekraczały próg 800 zł  natomiast 2015 początek musiał zawiesić działalność i do tej pory nie pracuje jest zarejestrowany w urzędzie pracy. ja pracuje mam netto 1355 zł. Czy mam składać wniosek na pierwsze dziecko czy nie mam dochodu utaconego.

Proszę o odpowiedz i pomoc.

Praktykant Dodał pytanie w 21 marca 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

To jest skomplikowana sytuacja. Z logicznego punktu widzenia, dochody pani męża powinny być utracone, ponieważ posiada status bezrobotnego. Natomiast zawieszenie działalności nie powoduje utracenia dochodu, więc dochody męża z 2014 roku będą wzięte pod uwagę przy wyliczaniu progu. Jeżeli chodzi o panią, to istotne jest czy zmieniała pani pracę/miała przerwę w zatrudnieniu? Jeżeli nie, to będą wzięte pod uwagę dochody z 2014 roku bez zmian.

Co do dochodów męża… ustawa nie przewiduje takiego tworu jak zawieszona działalność i status bezrobotnego.  W tej kwestii na pani miejscu zasięgnęłabym porady prawnej, ponieważ mamy tutaj do czynienia z dwiema wykluczającymi się kwestiami.

Ekspert Odpowiedział w 21 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania