czy należy mi się 500zł na dziecko?
Moja sytuacja wygląda tak:
W tym miesiącu straciłem pracę, (wcześniej zarabiałem 1850brutto) teraz będę zarejestrowany jako osoba bezrobotna, moja żona pracuje na umowę za najniższa krajową. Nie pobieramy żadnych dodatkowych dochodów…czy będzie należało mi się 500 zł na pierwsze i jedyne dziecko?
Pana dochód będzie utracony, także przy wyliczaniu progu dochodowego nie zostanie wzięty pod uwagę. Natomiast jeśli będzie pan bezrobotny z prawem do zasiłku dla bezrobotnych, to ten dochód także będzie doliczony. W zależności od wielkości ewentualnego zasiłku, najprawdopodobniej będzie państwu przysługiwało prawo do świadczenia wychowawczego. Orientacyjnie policzyłam z zasiłkiem w wysokości 1000 zł (a na pewno tak duży nie będzie) i mieścicie się państwo w progu 800 zł na osobę w rodzinie, więc nie powinno być problemu.
A proszę mi powiedzieć czy liczą się dochody uzyskane na rękę czy kwoty jakie sa na umowie?
Pod uwagę są brane kwoty opodatkowane, które były rozliczane w urzędzie skarbowym. Jeżeli żona na umowie ma najniższą krajową, ale pracodawca na rękę daje jej więcej, to nie będzie to wzięte pod uwagę. Zwłaszcza, że taki proceder jest nielegalny 🙂