Czy należy się 500+
Witam serdecznie mam taką sytuacje mam syna który nie mieszka ze mną płacę na niego alimenty obecnie mam drugie dziecko i je wychowuje czy w takim wypadku należy mi się świadczenie na drugie dziecko.
Złożyłem wniosek i otrzymałem świadczenie ale czy słusznie????
Świadczenie przysługuje tylko pod warunkiem, że spełniacie kryterium dochodowe. Pana drugie dziecko, dla mopsu jest pierwszym w rodzinie. Nie może Pan uwzględnić syna z poprzedniego związku.
A jest na pani odpowiedz jakis paragraf bo nigdzie o tym nie pisza do tego przyznano mi świadczenie nikt nie pytał czy mieszka ze mną pierwsze dziecko wedlug pouczenia w decyzji tez nic nie ma na ten temat wiec jak to jest?
Ustawa mówi o opiekunach faktycznych. Pan o sobie tego nie może powiedzieć ponieważ dziecko mieszka z matką. Syna może uwzględnić tylko jego matka. Jeśli wpisał go Pan we wniosku, przedstawił Pan fałszywe dane i świadczenie trzeba będzie zwrócić (jeśli przekraczacie kryterium). Jeśli nie wierzy Pan mi, proszę przejrzeć forum, ten wątek był wielokrotnie poruszany. Może Pan również zaytać osobiście u źródla czyli w mopsie. Powiedzą Panu to samo. Aby uwzględniać dziecko, rodzić musi sprawować nad nim faktyczną opiekę i mieszkać razem z nim.