czy przysługuje mi 500 zł na pierwsze dziecko

Witam. Proszę o pomoc w oszacowania czy należy mi się 500 zł na pierwsze dziecko. PIT z 2014 nie przekazany 800 zl na osobę. Dziecko urodzone w styczniu 2015r. PIT za 2015r jest juz roz liczony i wychodzi 1047 zł na osobę. Dziecko od roku chodzi na rehabilitacje i posiada zaświadczenie z przychodni o dysfunkcji. Od lutego 2016 mąż i ja straciliśmy prace. Czy mamy szansę na 500 zł na pierwsze dziecko?

Praktykant Dodał pytanie w 7 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Macie państwo szansę, ponieważ utraciliście dochody. Przy wyliczaniu progu będą wzięte dochody z 2014 roku z uwzględnieniem obecnej sytuacji, czyli zostaną odjęte dochody, które straciliście. Jeżeli dziecko by miało orzeczenie o niepełnosprawności, to dochód nie może przekroczyć 1200 zł na osobę w rodzinie. Zrozumiałam jednak, że państwa dziecko nie ma takiego orzeczenia, więc dochód nie może przekraczać 800 zł na osobę. Jeżeli dostajecie państwo zasiłki dla bezrobotnych lub macie inne dochody nieopodatkowane, to będą one wliczone w wasz obecny dochód (uzyskany).  Przy składaniu wniosku konieczne będą świadectwa pracy lub decyzje z urzędu pracy o statusie bezrobotnego.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania