Czy utrace świadczenie 500+??

Witam chciałbym się dowiedzieć czy zostanie mi wstrzymana wypłata programu 500,otóż w 2014 pracowałem tylko od stycznia do 30czerwca później do końca roku byłem na zasiłku dla bezrobotnych żona przez cały rok nie osiągnęła zadnego dochodu.Od maja 2016 pracuje na umowe za najniższą krajową a żona pracuje na umowe zlecenie od 1czerwca do 30sierpnia i jej wynagrodzenie netto wynosi 1123zł mamy jedno dziecko więc ten próg dochodowy nas dotyczy czy utracimy te świadczenie?a od 1września idzie pracy na pół etatu. Czy zostanie nam odebrane świadczenie?dziękuję za odpowiedź

Praktykant Dodał pytanie w 18 sierpnia 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Rozumiem, ze pobierają Państwo już świadczenie. Należy zgłosić fakt zmiany dochodów i przedstawić zaświadczenie za pierwszy pełny przepracowany miesiąc.

Ale proszę się z góry nie martwić przekroczeniem dochodu gdyż do świadczeń rodzinnych dochód jest troszeczkę inaczej wyliczany niż faktycznie otrzymywany. Mój małżonek tez ma najniższą krajową i wg zaświadczenia jego dochód wynosi cos około 1253 zł

Mops ma własny wzór na zaświadczenie o dochodzie. W każdym razie jest one liczone wg wzoru:

Przychód – (składki Zus+zaliczka na podatek+składka zdrowotna+koszt uzyskania przychodu)

Stad wychodzi ta różnica . Przy zaświadczeniu o dochodach takim standardowym nie sa odejmowane koszty uzyskania przychodu, a do Mopsu juz tak.:)) A wynoszą one ponad 100 zł miesięcznie.

Najlepiej poprosić w MOPSIE o wzór zaświadczenia a następnie dać kadrowej- i bedzie Pan miał wszystko czarno na białym 🙂

Oczywiście żona tez musi przedstawić zaświadczenie

Ekspert Odpowiedział w 22 sierpnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania