Dochód stały i dodatkowy a 500+

Dzień dobry, mam pytanie o dochody w związku z 500+. Nie ubiegałam się o ten dodatek, gdyż moje dochody z 2015 roku składające się z umowy o pracę i umów o dzieło  przekraczały ustalone 800 zł. Nurtuje mnie jednak pytanie: te dodatkowe umowy albo są, albo ich nie ma. Czy jeśli w tym roku będę miała ich mniej, to w 2017 roku będę mogła starać się o 500+ dla córki?  A może dopiero po wyliczeniu PIT-u?

Jak to wygląda u osób zarabiających minimalkę i dorabiających na umowach o dzieło? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Praktykant Dodał pytanie w 7 listopada 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Po pierwsze rokiem bazowym jest rok 2014

No chyba ze zmieniła Pani prace i od 2015 pracuje w innym zakładzie

Wtedy trzeba złozyc zaswiadczenie za drugi przepracowany miesiac ( a nie za cały rok) i ten dochód jest podstawa do obliczenia kryterium

Jesli zas chodzi o umowy o dzieło, to te które sie zakonczyły beda traktowane jako dochód utracony.

Jednakże w momencie przyznania świadczenia i podpisania nowej umowy o dzieło, nalezy to zgłosic i jezeli próg zostanie przekroczony to swiadczenie zostanie wstrzymane. Jednakze gdy umowa sie zakonczy to znow dochód z niej bedzie dochodem utraconym i po zgłoszeniu tego świadczenie zostanie wznowione…i tak w kółko 🙂

Przykładowo

od lutego 2015 zmieniłam prace i pracuje za najnizsza krajowa

Do mopsu przynosze świadectwo pracy z poprzedniej pracy, nowa umowe o prace i zaswiadczenie o zarobkach za marzec 2015- na tej podstawie Mops wydaje decyzje

W 2015 roku mialam dodatkowo kilka umow o dzieło, ale kada z nich jest obecnie juz zakonczona

Przyznaja mi swiadczenie

Ale w pazdzierniku 2016 podpisuje dodatkowa umowe o dzieło . Zgłaszam to w Mopsie.

Mops kaze mi udokumentowac dodatkowy dochód. dokumentuje, okazuje sie ze przekraczam próg, swiadczenie wstrzymuja. Jednak w grudniu 2016 zakonczyła mi sie umowa dodatkowa- czyli dochód z niej mam utracony- znow ide do Mopsu- zgłaszam to- swiadczenie znow mam przelewane…itd…;)

Ekspert Odpowiedział w 8 listopada 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję za odpowiedź, dość to zagmatwane 🙂 Powiem tak: pracy nie zmieniałam. Ciągle mam umowę na minimalną krajową + ewentualne umowy o dzieło. Nie zawsze one są, czasem są małe, gdzie widzę, że nie przekroczyłabym 800 zł. Jednak w skali roku wychodzi, że przekraczam, bo 4 razy w roku mam większe umowy. Czy w moim przypadku będzie brane rozliczenie za cały rok, czy jest szansa, jak Pani mówi, żeby “na bieżąco”, tj. miesiąc w miesiąc rozliczać się z tych umów..?

Praktykant Odpowiedział w 14 listopada 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania