dochód za 2014 a za 2015 – jest szansa ?
Witam,
uzyskuję głownie dochody z działalności gospodarczej. Z dochodu za 2014 nie łapię się na 1 dziecko ale za 2015 już tak. W ustawie jest, że bazą będzie 2014 ale również pisze art. 48.2 “Prawo do świadczenia ustala się z uwzględnieniem określonych ustawą przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu”. Ja w 2015 utraciłem część dochodu. Czy jest więc jakaś szansa na złożenie zaświadczenia o dochodach za 2015 i uzyskanie świadczenia na 1 dziecko? Pierwszy okres zasiłkowy jest od 1.04.2016 aż do końca 2017 czyli za 2017 powinny być brane dochody za 2015 a tu mogę się wogóle nie załapać, bo np. na 2018 będą brane dochody za 2016 więc tak jakby dochody z 2015 wypadają z systemu. Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam.
Niestety są brane pod uwagę dochody z 2014 roku. Jeżeli nie przerwał pan prowadzenia działalności nie można uznać tego dochodu za utracony. Jeżeli w 2015 roku miał pan zawieszoną działalność chociaż przez chwilę to możemy uznać dochody z 2014 roku za utracone i weźmiemy dochód netto za drugi przepracowany miesiąc od momentu odwieszenia działalności. Analogicznie, mógł pan mieć zawieszoną działalność również np. w styczniu 2016 roku.
OK ale kiedy będą uwzględnione moje dochody za 2015? Za który okres zasiłkowy?
Za żaden. Zgodnie z ustawą kolejny okres zasiłkowy rozpocznie się 1.10.2017 roku i wtedy będą brane pod uwagę dochody z 2016 roku. Akurat tak wyszło, że rok 2015 wypadł z programu.
No właśnie tak się obawiałem – to jest moim zdaniem poważna wada ustawy. Czyli jedyne wyjście to zawiesić działalność – na jak długo ? – i potem dochody z drugiego miesiąca po odwieszeniu. Czy tak?
Tak by to wyglądało. Dla pewności proponuje dowiedzieć się jeszcze na infolinii lub w swojej gminie w odpowiednim organie. Aczkolwiek to na jak długo pan zawiesi działalność chyba nie powinno mieć znaczenia. Tak czy inaczej nastąpi przerwanie stosunku pracy. Najlepiej pewnie na 2 tygodnie-miesiąc. Jeżeli teraz pan zawiesi i odwiesi z początkiem kwietnia, to w czerwcu będzie mógł pan złożyć wniosek i dostanie pan wyrównanie świadczenia od kwietnia.
Jednak bardzo proszę jeszcze potwierdzić te informacje.
Chciałam panu sprostować jedną rzecz, ponieważ w jednej kwestii się pomyliłam. Niestety zawieszenie działalności nie skutkuje utratą dochodu (w myśl ustawy). Tylko zawieszenie w celu wzięcia urlopu wychowawczego. Bardzo pana przepraszam, czasem to wszystko jest bardzo niejasne.
W tym przypadku niestety nawet zawieszenie działalności nie pomoże. Ewentualnie jej zamknięcie….
OK – ale jako ojciec mogę wziąć urlop wychowawczy np. na 2 tygodnie i zwiesić działalność?
Tego niestety nie wiem.
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej nie mówi nic na temat minimalnego czasu zawieszenia działalności w celu sprawowania opieki na dzieckiem, ale dziecko nie może mieć ukończonych 5 lat. Jako ojciec może pan w takim celu zawiesić działalność.