Dochody w roku 2014
Dzień dobry,
Proszę o wyjaśnienie sytuacji, jaki dochód za który rok należy wykazać we wniosku jeśli chcę starać się o 500 na pierwsze dziecko?
Wiem, że ma to być dochód za rok 2014, czyli pomocny jest dla mnie PIT za rok 2014. Czy, jeśli w roku 2015 nastąpiła zmiana, przestałam pracować, albo mam dodatkową umowę – te informacje również muszę uwzględnić we wniosku, który planuję złożyć w roku 2016? Czy dopiero uwzględnię je w następnym roku składania wniosku – czyli 2017?
Jest brana pod uwagę sytuacja aktualna – dochody uzyskane i dochody utracone.
Dzień dobry,
Sytuacja aktualna czyli dochód za 2015 – tak to rozumiem, albo nic nie rozumiem…
Rok bazowy to 2014, ale wlicza się wszystkie zmiany na plus i na minus. Stan aktualny to stan na dziś ;-).
Witam,
Czy w takim razie wpisujemy dochód z PIT-a za 2014 czy 2015 rok? Czy może trzeba te dwa lata uśrednić?
Proszę o jasną odpowiedź.
Nic się nie wpisuje. Właściwy organ sam pobiera dane z urzędu skarbowego. W zależności od zmian w zatrudnieniu są potrzebne stosowne dokumenty.
“Zmiany w zatrudnieniu” – literalnie opisane są w ustawie – nie ma tam mowy np o podwyżkach… czy dobrze rozumiem?
Nie. Jeżeli jest pani w tej samej firmie, to czy się dochód zmniejszył, czy zwiększył – nie ma to znaczenia. Pod uwagę jest brany dochód z 2014 roku bez zmian.