Dostaję 500+ na drugie dziecko, czy mam szansę dostać na pierwsze?

Witam, Obecnie otrzymuję 500+ na drugie dziecko. W momencie składania wniosku nasze dochody były wyższe niż 800zł, dlatego nie wnioskowaliśmy o nie. Teraz nasza sytuacja ekonomiczna niestety pogorszyła się i spełniamy kryterium dochodowe. Czy możemy teraz wnioskować o świadczenie na pierwsze dziecko? Jeśli tak to jakie dokumenty, jaki wniosek musimy złożyć? Bardzo proszę o pomoc.

Praktykant Dodał pytanie w 7 kwietnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 6 Odpowiedź(i)

Z jakiego powodu sytuacja materialną się pogorszyła?

Profesor Odpowiedział w 7 kwietnia 2017.
    Dodaj komentarz

Zmniejszyły się dochody męża.

Praktykant Odpowiedział w 7 kwietnia 2017.
    Dodaj komentarz

Ale z jakiego powodu? Zmiana pracy? Zmiana etatu? Zmiana stanowiska? Żeby określić czy doszlo do utraty dochodu wg ustawy musi podać Pani konkretny powód zmiany.

Dodaj komentarz

Prowadzi własną firmę i niestety w firmie pogorszyła się sytuacji. Firma przynosi obecne niskie dochody.

Dodaj komentarz

Jeśli działalność prowadzona jest nieprzerwanie od 2014, to nadal będą brane pod uwagę dochody za tamten rok. Jeśli np w 2016 dochody były niższe niż w 2014, proszę spróbować złożyć wniosek na nowy okres rozrachunkowy od października 2017.

Dodaj komentarz

Czyli jeśli dobrze rozumiem, nowy wniosek składamy w sierpniu (od nowa) tym razem na pierwsze i drugie dziecko?

Jakie dokumenty będą potrzebne? PIT czy zaświadczenie? Ja jestem nauczycielem w przedszkolu (placówka państwowa).

Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania