dwójka dzieci brak 500+
witam. Mam pytanie. jestem po rozwodzie -z tego małzenstwa mampierwsza córke z drugiego zwiazku mam drugie dziecko. Niestety maz podstepem odebrał mi córke przy rozeodzie i decyzja sadu została mu przyznana opieka nad corka a ja mam tylko widzenia:( mój obecny zwiazek jest nie sformalizowany..synek ma nazwisko mojego “konkubenta” dlatego nie moge sie “nazywac samotna matka” … partner miał prawie przez dwa lata własna dzial.gosp. która zawiesiłna poczatku roku zawiesił poniewaz nie przynosila dochodu…. skłądajac pierwszy wniosek o 500+ staałąm sie o zasiłek na drugie dziecko.///dostałam wyrównanie 1000zł( fajnie bo akurat na tydzien przed 5 ur oliwci) 3tyg pozniej dostałam pismo ze swiadczenie zostało mi niesłusznie przyznane…a ja wyłudziłam pieniadze ktore musze oddac.. poniewaz jesli córka nie mieszka ze mna nie moge jej liczyc jako pierwssze moje dziecko.. wiec dla MOPS amm tylko synka…. wkurzyłam sie…..
złozyłam wiec wniosek na 1dziecko z kryterium dochodowym…poniewaz ja w 2014 byłam 3miesiace na umowie a pozniej na chorobowym i maciezysnkim…moj partner był akurat w najlepszym okresie rozkwitu działolnosci… niestety swiadczenie znó,w zostało mi odmówione poniewaz partner nie zamknąl tylko zawiesił działolnosc i nie mam dochodu utraconego… od poczatku roku zyjemy z mojej wypłaty 1500zł-200zł alimenty ..partner nie ma zasiłku… a oni mi odmawiaja … czy jesli cakiem zamkniemy działalnosc..bo i tak nie bedziemy tego kontunułowac… czy jest szansa zeby dostac 500+…??
Witam
Mops dobrze napisał że na córke się nie nalezy ponieważ decyzją sądu opiekę nad nią sprawuje ojciec.Do 500 plus sa państwo trzy-osobową rodziną. Pani, partner oraz synek.
Pani dochody sa liczone z całego roku 2014( umowa,chorobowe, macierzyński) oczywiscie podzielone przez liczbe miesiecy.. Od Pani dochodu nalezy odjąć alimenty( jezeli sa sądowne)
Chyba że id tej pory zmieniła Pani prace. Wtedy liczy sie aktualny zarobek a nie z 2014 roku
Skoro partner zawiesił działalnośc gospodarczą, jest to utratą dochodu. Wszystko zależy z jakiego powodu.
Ustawa mówi wyrażnie że utratą dochodu jest :(…)