Jak obliczyć dochód z Pit na potrzeby 500+?
Witam.
Jestem jedynym pracującym w rodzinie 2+2. Sytuacja zawodowa stabilna. Dochodem oscyluję na granicy 790zł na osobę (dane z MOPS za 2014r.) Według jakich wzorów – schematów obliczać dochód z Pit?
takim:”Dochód minus skł. społ. minus skł. zdrowotne (tu jest jakaś różnica nie 7,5% a 9%) minus podatek należny dzielone przez 12m-cy i przez ilość osób.”
Obawiam się, że według tego wzoru przekroczyłem dochody i dlatego chciałbym podczas rozliczenia Pit wiosną zrezygnować w całości lub częściowo z ulgi na jedno dziecko lub z ulgi na wspólne rozliczanie małżonków na poczet przyszłego wniosku 500+ na rok 2017, po to ,by otrzymać 500 na pierwsze dziecko. Dochód mogę sobie minimalnie ograniczać. (nie pracując kilku nadgodzin w miesiącu)
Czy ktoś zna precyzyjny wzór na obliczenie dochodu netto z pit? Jak wyliczyć składkę zdrowotną braną pod uwagę przez MOPS?
Posiadam jeszcze grunty orne ale bardzo małą ilość – 1ar (1/100ha) no i chyba mi się przypałęta PIT8-C (nagroda z banku 300zł)
Proszę o sugestie jak to wszystko wyliczyć aby otrzymać 500 na pierwsze dziecko w 2017r.
Wzór taki jaki jak podał MOPS. o składkę można zapytać pracodawcy bądź obliczyć samemu skoro składka zdrowotna z pit to składka 7,75% to 9%-wą można sobie wyliczyć