Jak wyliczyc dochód do 500 +

Witam. Szukam odpowiedzi na pytanie. Jestem matką która  wychowuje syna. Pracuję na umowę o pracę od lutego 2017r. W styczniu również byłam zatrudniona jeden miesiąc za najniższą krajową i dostaryczłam do MOPS świadectwo więc dochód został utracony i liczy się od lutego czyli za 11 miesięcy. Jest to również umowa o pracę na kwotę najniższej krajowej. W tej pracy otrzymałam oprócz wynagrodzenia świadczenie urlopowe w kwocie 972,66 zł.

1459,48 x 11 miesięcy = 16.054,28 + 972,66 (świadczenie urlopowe) = 17.026,94 zł. ( mój dochód od stycznia do grudnia 2017r.)

do tego dojdzie rozliczenie podatku ulgi prorodzinnej 1112 zł. ( czy też się wlicza do dochodu 500+ ?).

Umowa moja będzie trwała do 10 sierpnia 2017r. I pewnie od tego czasu będę bezrobotna.  Czy jak we wrześniu będę składała wniosek na świdczenie 500+ mój dochód zostanie przekroczony?

Konsultant Dodał pytanie w 28 listopada 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 9 Odpowiedź(i)

Chwileczkę, bo coś tu się nie zgadza. 10 sierpień 2017 już był. Mówi Pani o 2018? Poza tym, jeśli podjęła Pani zatrudnienie w lutym 2017 to nie będzie brany pod uwagę średni dochód z 11 m-cy, tylko za 1 miesiąc marzec 2017. Przy uzyskaniu dochodu, brany jest pod uwagę dochód tylko za drugi miesiąc.

I chodzi o składanie wniosku we wrześniu 2018? Wie Pani to jednak trochę czasu jest, trudno przewidzieć jak się Pani życie potoczy i jak będzie wyglądała sytuacja.

p.s.Alimentów Pani nie dostaje?

Profesor Odpowiedział w 28 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Nie alimentów nie dostaję. Dziękuję za odpowiedź. Tak chodzi mi o wrzesień 2018r.

Konsultant Odpowiedział w 28 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

I chciałam jeszcze zapytać czy jeżeli w sierpniu 2018 utracę pracę i będę zarejestrowana w UP to czy od września 2018 r. będzie należał mi się zasiłek 500 + jeżeli moje dochody za 2017 r. przekroczą 19.200 zł. ?

Dodaj komentarz

Jeśli utraci Pani pracę to i zarobki z niej będą utracone. Nie będą brane pod uwagę. Będzie liczony ewentualny zasiłek dla bezrobotnych

Dodaj komentarz

Bo mi się wydawało, że do świadczenia będzie brany pod uwagę dochód z 2017r. ( pobrany z urzędu skarbowego). I czy on ma wpływ mimo to, że np. w sierpniu 2018 utracę pracę?

Dodaj komentarz

Bo będzie w 2018 roku brany dochód za 2017. Ale ustawa przewiduje coś takiego jak utrata dochodu. I ustanie stosunku pracy nią jest. Wtedy te dochody przestają być uwzględniane.

Dodaj komentarz

Mam jeszcze jedno pytanie bo jest to dla mnie nie jasne. Czy jeżeli w przypadku kiedy pracowałam do końca stycznia 2017 r. –  utraciłam prace (dostarczyłam świadectwo do MOPS)  a od 10 lutego podjęłam pracę w drugiej firmie. To styczeń liczy się jako dochód utracony. Wynagrodzenie za miesiąc grudzień 2017 otrzymam w miesiącu styczniu 2018 więc nie będzie ujęte w PIT za 2017r. Czy w związku z tym moje wszystkie dochody za 2017 r. będą dzieliły się na 12, 11 czy na 10 miesięcy.

Konsultant Odpowiedział w 30 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Już tłumaczyłam Pani wyżej że w przypadku uzyskania dochodu (a tym było podjęcie pracy w lutym 2017), nie będzie brana średnia z jakiegoś tam okresu, tylko dochód za drugi przepracowany miesiąc czyli w tym konkretnym przypadku za marzec 2017.  Nic się nie będzie dzieliło i nie będzie wyliczana średnia. Mops będzie interesował tylko marzec 2017. Chyba, że w między czasie zmieni się coś jeszcze np podejmie Pani kolejną pracę lub ją zmieni. Do września 2018 w końcu kupa  czasu.

Profesor Odpowiedział w 30 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Bardzo uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

Konsultant Odpowiedział w 1 grudnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania