Jestem samotną matką, sama wychowuję 6 miesieczną córeczkę. Ojciec dziecka nie ma zasądzonych alimentów. Sama jestem zatrudniona od lipca 2014r na umowe zlecenie i od wrzesnia 2015 jestem na zasilkilu macierzynskim z czego moje dochody na mnie i na coreczke nie beda przekraczaly 800 zl na osobe. czy w danej sytuacji przysługuje.mi prawo do zasiłku 500+ i czy jezeli chodzi o dochody to mam liczyc je od lipca do grudnia 2014r ???
500+ dla samotnej matki ?
Do wniosku zostanie wzięty pani dochód za 2014 rok z rozliczenia w Urzędzie Skarbowym. Właściwy organ sam pobierze informacje na ten temat. Natomiast dochód ten i tak zostanie utracony, ponieważ w tym momencie pani nie pracuje, tylko jest na zasiłku macierzyńskim – i tylko ten dochód będzie liczony. Alimentów nie musi pani mieć zasądzonych (inaczej niż w zasiłku rodzinnym).
W takim razie jakie dokumenty bede musiala przedstawic?
Do wniosku będzie musiała pani dołączyć świadectwo pracy, ale skoro to było umowa zlecenie to pewnie nie posiada pani takiego, więc prawdopodobnie – jeżeli rejestrowała się pani w Urzędzie Pracy – będzie potrzebna decyzja, a jeżeli się pani nie rejestrowała – oświadczenie, że w takim a takim okresie pani pracowała, a teraz nie pracuje, tylko przebywa na zasiłku macierzyńskim. Będzie również potrzebny dokument, który poświadczy jakiej wysokości pani dostaje zasiłek.