macierzyński 2014

Witam, jestem osobą współpracującą i dobrowolnie opłacam składki zus dochodu nie otrzymuje, gdyż nie jest to wymagane. Od maja 2014 roku do maja 2015 roku byłam na macierzyńskim, obecnie dalej jestem osobą współpracującą i opłacam sobie składki bez otrzymywania za to wynagrodzenia. Moję pytanie brzmi: czy będzie brany moj macierzyński do dochodu skoro go ju nie otryzmuje? czy jest ona traktowany jak dochód utracony skoro nie otrzymuje pensji tylko dobrowolnie opłacam sobie składki jaka osoba współpracująca?

Praktykant Dodał pytanie w 15 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Tak, pani dochód będzie utracony, ponieważ aktualnie go pani nie posiada. Przy wyliczaniu progu dochodowego są brane pod uwagę dochody z 2014 roku, ale z uwzględnieniem sytuacji obecnej.

Ekspert Odpowiedział w 16 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Wedlug mnie dochód z zasiłku macierzyńskiego nie można uznać jako utracony ponieważ nie jest wymieniony w katalogu dochodów utraconych Zgodnie z art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. poz. 195), oznacza utratę dochodu spowodowaną: utratą zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.  Dochód z macierzyńskiego nie kwalifikuje się do utraty.

Praktykant Odpowiedział w 3 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania