Macierzynski i 500 plus
Witam obecnie jestem na macierzynskim 100% od lutego bede muala 60% bedzie placil zus mi juz wiec bede miala tysiac bo panstwo doplaca jak obliczyc ile to wychodzi z tysiaca po odjeciu skladek.i jak bede skladala w lutym to z jakiego roku beda brane dochody do 500 plus.
Ponawia Pani swoje pytanie któryś raz. Nie ma znaczenia, że zmniejszą się Pani miesięczne dochody w lutym bo jesli nie było przerwania stosunku pracy to liczą się dochody za 2014. W innym pytaniu pisała Pani że ma dochody utracone za 2014 i uzyskane za maj 2015. Wnioskuje wiec że podjęła Pani wtedy zatrudnienie . Będzie się wiec liczył dochód za drugi przepracowany miesiąc w 2015. I nie zmieni się do aż do końca września 2017 albo dopóki nie nastąpi przerwanie stosunku pracy. Dopiero od października 2017 będa brane dochody za 2016.
I to że w lutym będzie Pani pobierała 60% nie ma żadnego znaczenia jeśli stosunek pracy wciąż trwa. To nie jest utrata dochodu.
Napisalam ze zus bedzie mi wyplacal a nie pracodawca nastapi utrata pracy.
Co z tego że ZUS będzie wypłacał? To nie znaczy że automatycznie nastąpiło przerwanie stosunku pracy. Zasiłek macierzyński zawsze płaci ZUS, różnica jest tylko taka czy bezpośrednio czy pośrednio przez pracodawcę. To zalezy od liczby osób zatrudnionych w firmie. Ale pieniądze na ten cel zawsze pochodzą z ZUS-u. Wiec ta informacja, w żadnym stopniu nie poinformowała nas o tym, że stosunek pracy ustanie.
Zwolnie sie z pracy i placi zus bede miala swiadectwo pracy czyli dochod utracony a macierzynski uzyskany wiec ile z tych 60% wychodzi po odjeciu skladek.
ZUS wyrówna do 1000 zł- jest kwota netto, od tego sie nie odejmuje składek