Nie chcą wypłacić 500+ na drugie dziecko

Witam
Mój opis problemu. Dziecko,drugie urodzone 15 stycznia. Pobieram wniosek o 500 w Mops. Na wniosku dowiaduję się aby złożyć wniosek należy przedstawić numer pesel dziecka lub w przypadku braku pesel inny dokumenty stwierdzający tożsamość dziecka, urzednik informuje że może być akt urodzenia. Przy wyjściu ze szpitala Urząd Stanu Cywilnego wyznacza mi datę zgloszenia się po akt urodzenia i pesel na 2.02.2017 na konkretną godzinę. Zgłaszam się tego dnia i odbieram dokumenty, następnie do Mopsu złożyć wniosek. Tam zostaję poinformowany że nie dostanę pieniążków za styczeń ponieważ wniosek składam w lutym. Wyjaśniam że nie mogłem wcześniej złożyć gdyż nie posiadalem dokumentów wymaganych we wniosku.(pisemne wezwanie od USC na 2.02.2017) Urzednik informuje mnie że mogłem złożyć. wniosek bez danych stwierdzających tożsamość dziecka w styczniu. Próbuje wyjaśnić że brak gdziekolwiek takiej informacji, wniosek jasno nakazuje dostarczyć w załączeniu informacje o dziecku. Pani wzrusza ramionami,koniec tematu,przypadło,
Czy ktoś moze mi pomóc w tym temacie

Praktykant Dodał pytanie w 10 lutego 2017 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Świadczenie w tym wypadku wypłaca się od miesiąca w którym został złożony wniosek, nic wstecz nie zostanie wypłacone.

Konsultant Odpowiedział w 13 lutego 2017.
    Dodaj komentarz

dokładnie świadczenie przysługuje od miesiąca złożenia wniosku nie ma już okresu n.p. trzy miesięcznego jak było  to w kwietniu maju i czerwcu 2016

w urzędzie powiedzieli prawdę

Doradca Odpowiedział w 19 lutego 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania