Obliczanie dochodu przy 500+

Dzień Dobry, Mama taką sytuację, żona utraciła pracę  w 2016, pracodawca za początkowy okres wystawił PIT-11 , rozliczyliśmy się wspólnie. Przy obecnym cyklu 500+ zakwestionowano mi wypłatę na pierwsze dziecko, dochód przekroczony o 1.57zl. Nie składałabym jednak wniosku gdybym wiedział, że się nie zmieszcze w widełkach. Po obejrzeniu wyliczeń z urzędu wyszło na to, że mechanizm prezentuje się następująco :

1. Wylicza sie dochód małżonków oddzielnie poprzez odjecie od przychodu skłądek zdrowotnych , społecznych i należnego podatku (rozliczony wspólnie podzielony na 2 róne częsci)
  2. Anuluje dochód małżonka który utracił pracę

Z informacji dostępnych na stronie obywatel.gov.pl wynikało, że wogóle nie bierze się pod uwagę  malżonka z utraconym dochodem więc skupiałęm sie na swoich rzędach w PIT-37 i szkopuł tkwi własnie w tej różnicy. Bo gdy w rozliczeniu swojego dochodu odejmuje swój podatek mieszcze się bez problemu w granicach wypłaty na pierwsze dziecko, ale gdy odliczam podatek wspólny podzielony na pół wtedy próg przekraczam o 1.5zł Czy ten opisany przeze mnie mechanizm jest prawidłowy ? Domyślam się, że wynika on z danych pozyskiwanych przez MOPR, a te wpadaja z US w oparciu o PIT-37, bez wyraźnego rozdziału na podatników. Czy jednak w takim przypadku mogę o coś powalczyć ? Szukałem informacji w dokumentach dotyczących 500+ i nigdzie nie znalazłem doprecyzowania tego tematu.   Pozdrawiam Albert

Praktykant Dodał pytanie w 26 grudnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania