obliczenie dochodu- magiczne 800 zł
od urodzenia małej przebywam na macierzyńskim. Moja umowa wygasa ostatniego dnia lutegoi od tego czasu świadczenie wypłaca ZUS. Chcę złożyć wniosek o 500plus. Teraz dochody są uwarunkowane ilością dni w miesiącu- raz to 1560 zł raz 1610. Na zaświadczeniu z pracy mam napisane ze mam dochód w wysokości 1903,20 (zasiłek macierzyński), a podatek dochodowy 297zł. Córkę wychowuje sama, czy przekroczymy magiczne 800 zł? Kto wyda mi zaświadczenie za marzec o aktualnych dochodach? I jśli od marca wypłaca świadczenie ZUS to zaświadczenie ma obejmować który miesiąc?
Sandi
jeżeli z końcem lutego otrzymasz świadectwo pracy (dochód utracony) to w marcu składaj wniosek o przyznanie świadczenia wychowawczego (500+) (oraz pewnie zasiłek rodzinny również (jeżeli masz prawomocny wyrok sądu).)
Dochodem uzyskanym będzie otrzymane za drugi miesiąc świadczenie z Zusu, które musisz przedstawić najpóźniej na początku trzeciego miesiąca otrzymywania tego świadczenia.
Jeśli przedstawię dokumenty za kwiecień to dochód wyniesie 1560 zł. Ale w takim razie mogę złożyć dokumenty dopiero w maju? Jeśli złoże w marcu to nie dostane jeszcze tego zaświadczenia za kwiecień…
Nie, nie! Składaj w marcu i wtedy przestawiasz stan jaki jest – czyli masz świadectwo pracy i tyle. A potem np. w maju (jeżeli to będzie trzeci miesiąc) donosisz uzyskanie dochodu za drugi miesiąc otrzymywania świadczenia z Zusu. Składaj w marcu, bo przepadnie Ci 1000 zł, jeżeli złożysz dopiero w maju! 🙂
pozdrawiam